Újabb H1N1-es fertőzéseket jeleztek világszerte

Vágólapra másolva!
A Közel-Keleten is megjelent az új típusú influenzavírus, a kórokozót amerikai katonák szervezetében mutatták ki. A hétvégén újabb megbetegedéseket jelentettek Kínából, a Fülöp-szigetekről, Lengyelországból és Oroszországból is. A betegek minden esetben az amerikai kontinensről vitték magukkal a vírust
Vágólapra másolva!

Kuvaitban amerikai katonák szervezetében kimutatták az új influenza vírusát: a kórokozó első ízben bukkant fel a Perzsa-öböl térségében - közölte egy kuvaiti kormányzati tisztségviselő. A vírust az országon átutazó katonák szervezetében mutatták ki a vírust. Közülük egyeseket egészségügyi vesztegzár alá helyeztek amerikai támaszpontokon, mások elhagyták az országot. Az új vírus először bukkant fel a Perzsa-öbölben, a világ legnagyobb olajexportáló régiójában. Kuvaitban logisztikai központ működik a szomszédos Irakban szolgáló amerikai katonák ellátására. A kuvaitvárosi amerikai nagykövetség közleményben hangsúlyozta, hogy a fertőzött amerikai katonák nem kerültek kapcsolatba a helyi lakossággal.

A vizsgálatok megerősítették az új típusú A/H1N1 vírus jelenlétét a harmadik lengyelországi beteg, egy 21 éves lengyel származású amerikai férfi szervezetében - közölték a lengyel hatóságok. A férfi pénteken érkezett az Egyesült Államokból Münchenen keresztül Krakkóba. Washingtonból értesítették telefonon, hogy az ottani vizsgálatok szerint vírushordozó. Ezután jelentkezett a lengyel egészségügyi szolgálatnál szüleivel együtt. A lengyel hatóságok igyekeznek elérni annak a LOT-járatnak a többi utasát.

Az új típusú influenza újabb, második esetét regisztrálták Oroszországban is - közölte vasárnap az orosz egészségügyi főhatóság vezetője, Gennagyij Onyiscsenko. A beteg egy férfi, orosz állampolgár, aki májusban tizenegy napot a Dominikai Köztársaságban töltött. Hazatérése után orvoshoz fordult, és a vizsgálatok kimutatták szervezetében az A/H1N1 vírust - tette hozzá. Oroszországban pénteken jelentették be az új típusú influenza első megerősített esetét.

Két újabb újinfluenzás megbetegedést erősítettek meg vasárnap Ázsiában is, egyet Kínában, egyet pedig a Fülöp-szigeteken. A szárazföldi Kínában egy a családjával New Yorkból Hongkongon keresztül a héten hazaérkezett kétéves kislány szervezetében mutatták ki a kórt, ő a nyolcadik Kínában, aki bizonyíthatóan az új típusú H1N1 influenzavírussal fertőződött meg. A dél-kínai Fucsien tartomány egyik kórházában ápolják, állapota stabil. A hatóságok karanténba helyezték annak a belföldi járatnak a valamivel több mint 30 utasát, amellyel a kislány és családja Hongkongból hazautazott. Arról nincs hír, hogy megpróbáltak-e kapcsolatba lépni az érintett New York-Hongkong járat többi utasával.

A Fülöp-szigeteken egy 50 éves nő bizonyult fertőzöttnek egy nappal azután, hogy hazaérkezett Chicagóból. Ez a második megerősített újinfluenzás eset a szigetországban. Az első egy tízéves kislány volt, aki szintén Észak-Amerikában kaphatta el a kórt, de már szinte teljesen meggyógyult. A Fülöp-szigeteki hatóságok tíz embert tartanak megfigyelés alatt fertőzés gyanújával.

A WHO legfrissebb, szombati összesítése szerint világszerte 43 országban jelent meg az új típusú vírus, 12022 fertőzést erősítettek meg laboratóriumi vizsgálatok is, közülük 86 ember halálát biztosan az új influenza okozta. A legtöbb megbetegedést, 6552-et az Egyesült Államokból jelentettek, a legtöbb, 75 haláleset pedig Mexikóban történt.