Tovább raboskodhat a mianmari ellenzék vezetője

Vágólapra másolva!
Még fél évvel meghosszabbíthatják a hat éve raboskodó mianmari ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji házi őrizetét. A Nobel-békedíjas politikust azzal vádolják, hogy megsértette a házi őrizet szabályait, mert egy amerikait fogadott a házában.
Vágólapra másolva!

Újabb félévvel meghosszabbíthatják Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető házi őrizetét - jelentette be kedden a katonai junta. Az erről szóló nyilatkozatot azoknak az újságíróknak és diplomatáknak adták át, akiknek kedden engedélyezték, hogy belépjenek a ranguni Inszejn börtönbe, ahol a Nobel-békedíjas politikus pere zajlik a házi őrizet rendelkezéseinek megsértése miatt.

Aung Szan Szú Kji házi őrizete hivatalosan szerdán jár le. Mjint Thein tábornok a megfigyelőknek azt mondta: a hatóságok a közelmúltban fontolóra vették az ellenzéki vezető szabadon bocsátását közel hat évi őrizet után, egyrészt "humanitárius okokból", másrészt amiért ő a modern mianmari állam alapítójának, Aung Szannak a lánya. A tervet azonban a tábornok szerint keresztülhúzta egy május eleji "váratlan incidens", amikor egy amerikai állampolgár behatolt a politikus otthonába.

Aung Szan Szú Kji a bíróság előtt nem ismerte el, hogy megsértette volna a házi őrizet szabályait, ügyvédei is azt állították, hogy az ellenzéki vezető nem hívta az amerikait, és rögtön távozásra kérte fel. Ennek ellenére a junta befolyása alatt álló bíróság akár 3-5 évi börtönre is ítélheti őt.

Az amerikai John William Yettaw állítólag úgy jutott be az ellenzéki vezető házába május elején, hogy átúszta a ház melletti tavat, majd két nap múlva ugyanilyen módon akart távozni, de a mianmari hatóságok elfogták. A katonai junta különösen szigorú törvényei közé tartozik, hogy a délkelet-ázsiai ország polgárainak értesíteni kell a helyi hatóságokat arról, ha éjszakára olyan látogatót fogadnak, aki nem a családjuk tagja, ráadásul külföldi állampolgár nem töltheti az éjszakát egy helyi lakos házában. Szú Kji pártjának néhány tagjára korábban már kiszabtak börtönbüntetést ezeknek a szabályoknak a megsértése miatt.

Aung Szan Szú Kji az elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött, miután 1990-ben az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért elsöprő győzelmet aratott az ázsiai országban (az egykori Burmában) tartott parlamenti választásokon. A katonai junta azonban nem volt hajlandó elfogadni a választási eredményt és átadni a hatalmat.