Grúzia szerint Moszkva megzsarolta az ENSZ-főtitkárt

Vágólapra másolva!
Grúzia azt állítja, hogy Oroszország zsarolásának engedve hagyta ki az ENSZ főtitkára jelentéséből annak deklarálását, hogy Abházia Grúzia részét képezi. Moszkva és az ENSZ-főtitkár hivatala visszautasította a vádat.
Vágólapra másolva!

Éles kirohanást intézett Grúzia az ENSZ és Oroszország ellen. Alekszandr Lomaia grúz ENSZ-nagykövet a brit hírügynökségnek azt mondta: Moszkva megzsarolta a világszervezet főtitkárát, Ban Ki Munt, hogy az változtasson a kaukázusi országról készített legfrissebb jelentésén. Ban Ki Mun az ENSZ Biztonsági Tanácsának benyújtott legutóbbi jelentésében körvonalazta a Grúzia és két szakadár régiója, Abházia és Dél-Oszétia közötti törékeny béke fenntartására vonatkozó javaslatait. A korábbi gyakorlattól eltérően azonban a szövegben nem szerepelt, hogy Abházia Grúzia részét képezi. A két szakadár régió a tavaly augusztusi orosz-grúz villámháború után kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Oroszország elismert.

Lomaia az állítja, Moszkva azzal zsarolta Ban Ki Munt, hogy megvétózza azt a határozatot, amellyel a Biztonsági Tanácsnak meg kell hosszabbítania az abháziai ENSZ-megfigyelők június 15-én lejáró mandátumát, és ami nélkül a megfigyelőket ki kell vonni.

Oroszország visszautasította Lomaia állításait. Ban hivatala reagálásában az ENSZ-alapokmányra hivatkozott, amely szerint a főtitkár kormányoktól nem kérhet és nem kaphat utasítást.