Amerika nem erősíti meg csapatait Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Az Észak-Korea körüli feszültség ellenére az Egyesült Államoknak nem áll szándékában megerősíteni Dél-Koreában állomásozó csapatait - mondta pénteken Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Mint mondta, Washingtonnak nem áll szándékában katonailag fellépni Észak-Koreával szemben.
Vágólapra másolva!

A Szingapúrba tartó Robert Gates amerikai védelmi miniszter az őt szállító repülőgép fedélzetén újságíróknak elmondta: nincs tudomása arról, hogy Észak-Koreában szokatlan csapatmozgások történtek volna. Gates nem látta szükségét annak, hogy az Egyesült Államok megerősítse katonai jelenlétét Dél-Koreában, ahol mintegy 28 ezer amerikai katona állomásozik, Észak-Koreával szembeni elrettentő erőként.

Phenjan hétfőn bejelentette, hogy kísérleti atomrobbantást hajtott végre, azóta pedig rakétakísérleteket végzett. Az észak-koreai hadsereg szerdán közölte: hadüzenetnek tekinti Dél-Korea csatlakozását a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez.

Az amerikai védelmi miniszter azt is mondta, hogy Washingtonnak egyáltalán nem áll szándékában katonailag fellépni Észak-Koreával szemben, hacsak Phenjan nem tesz valami olyat, amely ezt megkövetelné. Mint mondta, az amerikai kormányban az észak-koreai nukleáris és rakétakísérleteket senki nem tekinti válságnak, csak "nagyon provokatív cselekményeknek", amelyeket Phenjan "támadó hangvételű retorikája" kísér.