Bolíviában kórházba vitték Mario Tadicot

Vágólapra másolva!
Szívpanaszok miatt kórházba vitték bolíviai börtönéből Mario Tadicot, azt a horvát férfit, aki a hatóságok gyanúja szerint tagja volt Eduardo Rózsa-Flores csoportjának. Tadic állapota közepesen súlyos.
Vágólapra másolva!

Bolíviában kórházba szállították Mario Tadicot, akit azzal vádolnak, hogy egy terrorista sejt tagja volt, amelyet áprilisban erőszakkal számoltak fel a hatóságok Santa Cruzban. Az akció során hárman életüket vesztették, köztük magyarok. Tadic a vallomásaiban késznek mutatkozott segíteni a nyomozást, de óvintézkedéseket kért maga és a családja számára, mert - mint mondta - "a háttérben álló főnököknek pénzük és hatalmuk van". Az idegfeszültség végül szívpanaszokat okozott nála.

A bolíviai sajtó pénteki jelentése szerint Tadicot szívbántalmai miatt erős őrizet mellett vitték egy közkórházba a San Pedro börtönből, ahol előzetes letartóztatásban volt. Az El Deber című lap szerint az állapota "viszonylag veszélyes", mert a közepesen súlyos esetekkel foglalkozó osztályon ápolják. A helyet belülről és kívülről is rendőrök őrzik.

A bolíviai-horvát Tadicot április 16-án fogták el a magyar állampolgárságú Tóásó Előddel együtt. A fegyveres akcióban agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát Rózsa Flores Eduardót, a román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Martin Michael Dwyert. Mindannyiukat azzal vádolják, hogy merényletre készültek a bolíviai elnök ellen, és fegyveres csoportok szervezésével szolgálták volna az ország kettészakítására törekvő erőket.