Vágólapra másolva!
A német kancellár asszonyt, Angela Merkelt kedvelik leginkább az európai vezetők közül Franciaország nagy uniós szomszédjai, a britek, a németek, az olaszok és a spanyolok. A rangsor végén Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök tartózkodik.
Vágólapra másolva!

A német kancellárt a francia elnök követi a népszerűségi listán - derül ki az Opinion Way közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet szombaton ismertetett a Le Figaro című párizsi napilap. A megkérdezettek 65 százaléka van jó véleménnyel a német kancellárról, Nicolas Sarkozyről pedig 51 százalékuk.

A Le Figaro szerint a felmérés legfőbb üzenete az, hogy a francia-német páros szerepe továbbra is meghatározó az Európai Unióban. A konzervatív lap úgy véli: Sarkozy európai népszerűsége elsősorban a 2008-as francia uniós elnökségnek köszönhető, amit a megkérdezettek hatvan százaléka pozitívnak értékelt.

A francia elnök után Gordon Brown brit és José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök sorakozik 45-45 százalékkal. A rangsor végén Silvio Berlusconi olasz kormányfő helyezkedik el, akiről az európaiak 74 százaléka nincs jó véleménnyel.

A legbefolyásosabb európai vezetőnek Merkelt és Sarkozyt tartják a felmérés szerint: mindkettőjükről a megkérdezettek 72 százaléka gondolja, hogy befolyása van a többiekre. Gordon Brownról már csak 56 százalék, Berlusconiról 45 százalék, Zapateróról pedig csak 38 százalék gondolja ezt. Angela Merkel az egyetlen olyan európai vezető, aki hazájában és európai szinten is népszerű, míg az európai lista végén kullogó Berlusconiról honfitársainak inkább jó véleménye van.