Nagyon jól állnak a brit euroszkeptikusok

Vágólapra másolva!
A brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb politikai erő a második helyen áll a jövő heti európai parlamenti választások előtt - derül ki a  szombaton nyilvánosságra hozott legfrissebb felmérésből. A kormányon lévő Munkáspárt népszerűsége viszont minden eddigit alulmúl. Nagy előnnyel vezetnek a konzervatívok.
Vágólapra másolva!

Az európai választáson részvételüket tervezők körében a második helyre jött fel, 19 százalékkal, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek első számú politikai programja Nagy-Britannia kivezetése az Európai Unióból. A UKIP már most is jelentős erővel van jelen az Európai Parlamentben: az előző, 2004-es európai választásokon a szavazatok 16,1 százalékával a 78 brit EP-képviselői helyből tizenkettőt nyert el.

A The Times megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás azt is megmutatta, hogy a jelenleg kormányon lévő Munkáspárt minden eddiginél népszerűtlenebb, az 1997 óta hatalmon lévő Labour országos támogatottsága összességében 21 százalékos - ez a legrosszabb munkáspárti eredmény a hasonló felmérések történetében -, de az EP-választáson részt venni szándékozóknak mindössze a 16 százaléka tervezi, hogy a brit baloldal vezető erejére voksol.

A brit Konzervatív Párt jelentős előnnyel vezet: az EP-választáson biztos részvételüket jelzők körében 30 százalékos a támogatottsága. A Liberális Demokraták, akik a brit parlamentben a harmadik legnagyobb frakciót adják, az európai választások előtt a negyedik helyen állnak, 12 százalékkal.