Elvesztették a tálibok a Szvat-völgy központját

Vágólapra másolva!
Irányítása alá vonta a tálibok által uralt Szvat-völgy központját a pakisztáni hadsereg. A katonaság szóvivője szerint egy hét kemény harc után pucolták ki az iszlamistákat Mingora városából.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni hadsereg visszafoglalta a táliboktól a Szvat-völgy legnagyobb városát - írja a BBC egy katonai szóvivőre hivatkozva. Pakisztán szerint a völgy központjának számító Mingorát sikeresen ellenőrzésük alá vonták, bár továbbra is vannak elszórt ellenséges csapatok a városban.

A korábban szélsőséges iszlamista tálibok által uralt városban egy hete erősödtek fel a harcok, amikor a pakisztániak megerősítették a jelenlétüket, és elkezdték házról házra átkutatni a települést a tálib harcosok után.

A hadseregnek korábban is voltak bázisai Mingorában, de a város az elmúlt hetekben gyakorlatilag tálib irányítás alatt állt - emlékeztet a BBC. A pakisztániak egy hete jelentették be, hogy visszafoglaltak több kulcsfontosságú csomópontot; ekkor még további 10 nap heves harcra számítottak.

Robbantások, áldozatok

Néhány nappal a szombati győzelmi jelentés előtt a pakisztáni Lahor városában a tálibok öngyilkos merénylettel bosszulták meg a Szvat-völgyi hadműveleteket - a robbantás 24 áldozatot szedett. Eddig több százan haltak meg és több mint 2 millió ember menekült el a térségből, mióta május elején a tálibok és a pakisztáni kormány közötti békeszerződés összeomlott.

A Szvat-völgyben, illetve a Pakisztán és Afganisztán határvidékén fekvő hegyes területeken a tálib iszlamistáknak mindig erős bázisuk volt, és Pakisztán csak hosszú huzavona után szánta rá magát a terület megtámadására (a konfliktusról szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja). A hadműveletekben több tízezer pakisztáni katona és mintegy 5000 tálib harcos vesz részt.

A BBC a mostani győzelmi hír kapcsán ismét emlékeztetett, hogy a Szvat-völgyből származó híreket nehéz megerősíteni, mivel a hadsereg nem enged külföldi újságírókat a területre.

Forrás: Google Maps