Kiszabadítottak nyolcvan túszt a tálibok fogságából Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Nyolcvan túszt  kiszabadított a pakisztáni hadsereg abból a több száz emberből, akiket tálib fegyveresek raboltak el Pakisztán északnyugati részén. A túszok egy katonai iskola diákjai, tanárai és hozzátartozóikak. Az iskolások és tanáraik konvojban utaztak, amikor feltartóztatták őket. Két járműnek sikerült megszöknie.
Vágólapra másolva!

Kiszabadított nyolcvan túszt a tálibok fogságából a pakisztáni hadsereg. A túszok egy kadétiskola diákjai, tanárai és a hozzátartozóik voltak, akiket hétfőn raboltak el Pakisztán északnyugati részén, Észak-Vazirisztánban, ahonnan vakációjuk végén indultak haza. Nem lehet tudni, pontosan hány embert raboltak el, korábbi hírek szerint négyszázat, más források ennél jóval kisebb számot említettek.

A névtelenséget kérő pakisztáni katonai szóvivő azt mondta, hogy 71 kadét és kilenc tanár visszanyerte a szabadságát. Bannu város elöljárója szerint viszont mindenki kiszabadult. A kadétiskola igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy mintegy 200 túsznak már sikerült előzőleg megszöknie és eljutnia Bannuba.

A rendőrség szerint a túszejtés 30 kilomterre történt a Razmak Kadétiskolától. Az iskola diákjai és személyzete azért hagyták el az épületet, mert kaptak egy telefont, amelyben valaki - akirül azt hitték, hogy egy helyi politikus .- erre utasította őket. legalábbis erről számolt be az a 17 ember, akiknek még sikerült megszökniük a túszejtők elől. A helyi sajtó szerint ugyanakkor vakációzni indult a csoport az iskolából.

Az iskola összesen 30 autóbusszal, autóval és más járművel indult útnak. Az emberrablásról az iskola egyik dolgozója számolt be, aki egy olyan járműben utazott, amelynek sikerült kereket oldania. Két járműnek sikerült elmenekülnie a túszejtők elől, az egyiken 17, a másikon 29 utas volt. Az egyik megmenekült dolgozó szerint az iskolaigazgatót is túszul ejtették.

A pakisztáni hadsereg szerint a szélsőségesek célja a túszejtéssel , hogy hátráltassák a Szvat-völgy megtisztítását célzó hadművelet sikerét. Észak- és Dél-Vazirisztánban több olyan iszlamista szervezet működik, amely kapcsolatban áll a tálibokkal, illetve az al-Kaida terrorista hálózattal.