Újabb rakétakísérletre készül Phenjan Dél-Korea szerint

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Észak-Korea hamarosan újabb rakétakísérletet hajthat végre, ezúttal nagy hatótávolságú rakétával - jelentette hétfőn a dél-koreai sajtó. Az értesülés szerint a sztálinista vezetésű ország északnyugati partvidékén található Muszadan-ri kilövőállomásra szállítottak egy nagy hatótávolságú rakétát, egyúttal kitiltottak minden hajót az érintett partszakaszhoz közeli vizekről.

A kilövés előkészületei két hetet vesznek igénybe, vagyis június 16. körül várható az újabb rakétakísérlet, Ro Mjong Bak dél-koreai elnök washingtoni látogatásával egy időben - közölte a dél-koreai sajtó. Hírek szerint egy ahhoz hasonló rakétáról lehet szó, amilyet Phenjan április 5-én tesztelt. A szóban forgó eszköz hatótávolsága szakértők szerint 6700 kilométer. Ez azt jelenti, hogy a rakéta elvileg elér Alaszkáig, vagyis amerikai területre.

Észak-Korea hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a kísérleti atomrobbantása óta eltelt egy hétben. A nukleáris kísérlet és a rakétakísérletek nyomán rendkívüli módon megnőtt a feszültség a térségben. Robert Gates amerikai védelmi miniszter óva intette Phenjant a további provokációtól.