Szabadon engedték a mumbai támadást kitervelő szervezet vezetőjét

Vágólapra másolva!
A pakisztáni alkotmányra hivatkozva az ország legfelsőbb bírósága szabadon engedte a háziőrizetből a mumbai terrortámadás egyik szellemi atyját. A Laskar-i-Taiba szervezet fejét ugyanis alkotmányellenesen tartották erővel otthonában a bíróság szerint.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni legfelsőbb bíróság kedden szabadon engedte annak az iszlamista szervezetnek az alapítóját, amelyet a tavaly novemberi mumbai merényletek elkövetésével vádolnak. Hafiz Mohammad Szaid ügyvédje Lahorban újságírók előtt közölte: a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy Szaid fogva tartása "sérti az ország alkotmányát és törvényeit."

Hozzátette, hogy a döntés szerint az ügyben első fokon eljáró bíróság, amely elrendelte Szaid házi őrizetét, megsértette az alkotmányt, így védencét és társait hamarosan szabadon engedik.

India és az Egyesült Államok a Laskar-i-Taiba pakisztáni iszlamista csoportot vádolja a 2008 novemberében az indiai Mumbaiban elkövetett terrortámadással. A szervezetet Hafiz Mohammad Szaid alapította 2002-ben, de a hatóságok röviddel az alapítás után betiltották. Ekkor Hafiz Szaid létrehozta a Dzsamaat-ud-Dava nevű karitatív alapítványt.

A 174 ember halálával járó támadást követően a férfit és nyolc társát házi őrizetbe helyezték Pakisztánban. A jótékonysági szervezetet is betiltották a pakisztáni hatóságok, sőt felkerült az ENSZ terrorista szervezeteket számon tartó listára, akárcsak a Laskar-i-Taiba.