Kim Dzsong Il legidősebb fia szerint is az öccse lesz az utód

Vágólapra másolva!
Észak-Korea kedves vezetőjének, Kim Dzsong Ilnek a legidősebb fia megerősítette egy japán tévének, hogy öccse lehet a sztálinista ország következő vezére. Kim Dzsong Un kijelölése mellett szóba került Észak-Korea májusi atomkísérlete, erről azonban nem kívánt nyilatkozni a legidősebb fiú.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia megerősítette vasárnap, hogy kisebbik, 26 éves öccse lesz az utód az ország élén.

A dél-koreai sajtó már kedden megszellőztette, hogy a "Kedves Vezető" - akinek az egészségi állapotáról különféle találgatások folytak az utóbbi időben - harmadik fiát, Kim Dzsong Unt jelölte ki utódjául. "Az utód kijelölése kizárólag apám döntésén múlik" - mondta a 37 éves Kim Dzsong Nam egy interjúban, amelyet Makao szigetén adott az NTV japán tévécsatornának.

Az Észak-Korea május 25-i atomkísérletét illető kérdésre a legidősebb testvér úgy felelt, hogy "az ilyen kérdéseket most apámnak és fivéremnek kell feltenni, nem nekem".

A dél-koreai média egyébként már január elején is terjesztette, hogy Kim Dzsong Il a legkisebbik fiú javára rendezte el az utódlást. Az 1994 óta hatalmon lévő vezető számára azért is fontos kérdés ez, mert tavaly augusztusban szélütés érte - bár azóta felgyógyult, és kézben tartja a gyeplőt Phenjanban. Egyes szakértők szerint a közelmúltbeli erődemonstráció - a nukleáris és rakétakísérletek - célja éppen az volt, hogy megszilárdítsa Kim Dzsong Il tekintélyét az utódlás előkészítéséhez.