Meghalt Gabon világrekorder kíméletes diktátora

Vágólapra másolva!
Hétfőn meghalt a Gabont 42 évig irányító Omar Bongo elnök. A biztonságiak blokád alá vonták az egész országot, a lakosság pedig pánikszerűen elkezdte felvásárolni az élelmiszerkészleteket. Bongo utódjának nehéz dolga lesz: egy olyan olajfüggő országot kell életképessé tennie, ahol a föld 1 százalékát művelik, és több az olajvezeték, mint a kiépített út.
Vágólapra másolva!

Meghalt a világ leghosszabb ideje hivatalban lévő elnöke, Omar Bongo - írja az Associated Press (AP). A közép-afrikai Gabon vezetője, azaz a "Nagy Ember" 42 évnyi uralom után, 73 éves korában hunyt el egy spanyolországi kórházban, hétfőn.

A gaboni vezetés tagadta az elnök betegségét, állításuk szerint Bongo csak elhunyt felesége miatt utazott Spanyolországba. Még órákkal az elnöki halál előtt is azt nyilatkozta Jean Eyeghe Ndong miniszterelnök, hogy az államfő "él, és jól van". A hatalom most a szenátus vezetőjének a kezében van, akinek viszont elnökválasztást kell kiírnia, amit 90 napon belül le kell bonyolítani.

A kormány rögtön rendkívüli biztonsági intézkedéseket hozott, hogy megakadályozza a hatalomváltás eldurvulását. A gaboni biztonsági erők lezárták az ország repülőterét, az ország kikötőit és a szárazföldi határokat (az ország Egyenlítői-Guineával, Kamerunnal és a Kongói Köztársasággal határos). Szinte pánik tört ki, mindenki hazarohant, és az emberek elkezdték felvásárolni az élelmiszereket.

Bongo nemcsak a legtöbb ideje hivatalában lévő elnök, hanem a leggazdagabbak egyike is a világon. 1967 óta uralkodott, az ellenzéket felszámolta, és elnöki felhatalmazását a haláláig kitolta egy alkotmánymódosítás után. Mindezek ellenére nem véreskezű diktátorként kormányzott az AP szerint. Az ország békés, stabil volt az uralma alatt, és afrikai mércével mérve gazdag is olajkincsének köszönhetően. Külpolitikája is aktív volt, felkereste George Bush egykori amerikai elnököt Washingtonban, és közvetíteni próbált afrikai konfliktusokban.

Forrás: AFP
Omar Bongo uralkodásának kezdetén és érett diktátorként

Bongo ellen a franciák vizsgálódtak, mert korrupciógyanús ingatlanügyekbe keveredett Franciaországban. Bongónak több ingatlana volt Párizsban az AP szerint, mint bármely más külföldi állami vezetőnek. Nicolas Sarkozy francia elnök részvétét fejezte ki Bongo halála után. "Franciaország nagy és hűséges barátja volt, aki elhagyott minket. Afrika grandiózus alakja volt" - írta közleményében Sarkozy.

A következő elnöknek az lesz a feladata, hogy kivezesse az országot az olajfüggőségből. Gabonnak sokkal hosszabb az olajat szállító csővezeték-hálózata, mint az úthálózata, és csak az ország területének 1 százalékát művelik. Gabon gyakorlatilag nem állít elő élelmet sem. Franciaországból importálják a paradicsomot, Kamerunból pedig - méregdrágán - a többi élelmiszert. Így a gaboni főváros, Libreville a világ nyolcadik legdrágább városa lett.