New York-i bíróság elé áll egy guantánamói rab

Vágólapra másolva!
Kedden megérkezett New Yorkba az első olyan guantánamói fogoly, akinek ügyét amerikai civil bíróság fogja tárgyalni. A terrorizmussal vádolt afrikai férfi ügyét minden bizonnyal szoros figyelemmel követi majd a guantánamói fogolytábor bezárására törekvő Fehér Ház is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetségei elleni 1998-as merényletekkel összefüggésben vádolt Ahmed Gailani kedden érkezett meg New Yorkba. Ő az első guantánamói fogoly, akit polgári bíróság elé állítanak az Egyesült Államokban. Gailani az első meghallgatáson ártatlannak vallotta magát, a következő tárgyalás június 16-án lesz.

A tanzániai nemzetiségű Gailanit 2004-ben fogták el Pakisztánban. 2006-ban vitték a guantánamói fogolytáborba, ahol a George Bush előző amerikai elnök által meghirdetett terror elleni háború során elfogott embereket őrzik.

Barack Obama jelenlegi elnök egyik első döntése az volt, hogy elrendelte a Kuba szigetén működő fogolytábor bezárását. Jogvédők már régóta tiltakoztak Guantánamo fenntartása ellen, mert szerintük jogsértő, hogy vádemelés és jogi képviselet nélkül tartják bezárva a foglyokat.

A BBC szerint Gailani pere fontos próba lesz az Obama-kormányzat számára. A fogolytábor bezárásával kapcsolatban ugyanis az egyik legnagyobb probléma a rabok elhelyezése. Folynak ugyan tárgyalások arról, hogy a rabok egy részét más országok átveszik, de többeket vélhetően az Egyesült Államokba kellene szállítani.

Ez ellen sokan tiltakoznak, mert nem akarják, hogy amerikai börtönökbe zárjanak olyan rabokat, akik a gyanú szerint amerikai célpontok ellen követtek el vagy terveztek merényleteket. Épp az ilyen aggályok vezettek ahhoz, hogy még az elnök saját pártjának képviselői sem támogatták például azt a törvényjavaslatot, amely pénzt biztosított volna a fogolytábor bezárásához.