Elismerte választási vereségét a Hezbollah

Vágólapra másolva!
Az összes szavazat 55,48 százalékának megszerzésével a Szaad Haríri vezette tömb nyerte a vasárnapi libanoni parlamenti választást. A nagy ellenfél, a radikális Hezbollah elismerte vereségét.
Vágólapra másolva!

Nyugat-barát blokk nyerte a libanoni parlamenti választást - írja az AFP. A Szaad Haríri vezette koalíció 71 helyet szerzett a 128 tagú országgyűlésben. Velük szemben a Hezbollah és a vele szövetséges síita és keresztény erők Ziad Barúd belügyminiszter vezetésével 57 képivselői helyet szereztek. A részvétel 54 százalékos volt, a legmagasabb a hivatalosan 1990-ig tartó polgárháború utáni időkben.

"Nagy nap ez a demokratikus Libanon történetében" - mondta Hariri, akinek apját, Rafíkot 2005-ben gyilkolták meg. Most apjához hasonlóan ő is miniszterelnökké válhat. Haszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője elismerte a választási vereséget, és hozzátette, hogy sportszerű küzdelemben maradtak alul. Naszrallah gratulált a győztes pártszövetségnek. "Az még további tárgyalásokat igényel az ellenzék összes tagjával" - válaszolta Naszrallah arra a felvetésre, hogy a Hezbollah csatlakozna egy egységkormányhoz. A százfős európai uniós megfigyelőcsoport szabályosnak ítélte a választást.

Barack Obama amerikai elnök kormánya is üdvözölte a győzelmet. Obama azt írta közleményében, hogy a vasárnapi választás "a legerősebb jelzés, hogy a libanoniak biztonságra és fejlődésre vágynak". Az AFP szerint az Egyesült Államok annak külön örül, hogy az Izrael-ellenes és az Irán támogatását élvező Hezbollah vereséget szenvedett (a Hezbollahot Washington terrorista szervezetként tartja nyilván).

Az AFP által megkérdezett szakértők ugyanakkor megkérdőjelezik, hogy a rivális csoportok hajlandók lennének szövetkezni. A Hezbollahnak továbbra is megvan a saját fegyverarzenálja, amely a szomszédos Izraelre is veszélyt jelenthet.

Izrael keményen oda is szólt a - még meg sem alakult - új libanoni kabinetnek emiatt, kijelentve, hogy meg kell akadályozniuk az Izrael ellen libanoni területről indított támadásokat (Izrael ezek miatt indított háborút 2006 nyarán a Hezbollah ellen). Szíria pedig vádaskodással köszöntötte a győztes pártokat: szír lapok szerint Haríri koalíciója szavazatvásárlással tudott csak hatalmon maradni.

A Hezbollah választási veresége meglepő. A 2006-os izraeli offenzíva után többen a szervezet befolyásának erősödését jósolták. A közvélemény-kutatók is a győzelmüket jósolták, főképp azután, hogy egy fontos keresztény csoport is támogatta a Hezbollahot.