Lelőttek egy ingusföldi főbírót

Vágólapra másolva!
Szerdán reggel egy óvoda mellett lelőtték az ingusföldi legfelsőbb bíróság elnökhelyettesét. A megölt asszony 25 éves bírói pályafutása alatt a korrupció ellen küzdött.
Vágólapra másolva!

Megölték az ingusföldi legfelsőbb bíróság elnökhelyettesét, Aza Gazgerejevát - jelentette az Interfax hírügynökség helyi belügyi forrásokra hivatkozva szerdán reggel. A bírónőre ismeretlen tettesek Nazranyban szerdán reggel több lövést adtak le, és a kórházban belehalt sebesüléseibe. A merénylet során három másik ember is megsebesült, ők közepesen súlyos állapotban voltak délelőtt. A lövéseket egy mozgó autóból adták le egy óvodánál a szintén autóban ülő bírónőre. Az utcán nagy volt a forgalom, sok gyerek érkezett az óvodába felnőttek kíséretében. A merénylet ügyében büntetőeljárást indítottak.

Mihail Zadvornov, az ingusföldi legfelsőbb bíróság elnöke elmondta: a merénylet hátterében Gazgerejeva bírói tevékenysége állhat. Gazgerejeva 25 éve volt bíró, és Zadvornov szerint teljes energiával vette ki a részét a korrupcióellenes harcból. Bűnügyeket és a szélsőségesek cselekményeivel összefüggő ügyeket nem tárgyalt, de hozzá került az ezekkel kapcsolatos fellebbezések egy része és sok eljárásrendi kérdés.

Jurij Kokov rendőr altábornagy, az orosz belügyminisztérium szélsőségesség elleni küzdelemmel foglalkozó osztályának vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lapban szerdán megjelent interjújában arról beszélt: az utóbbi években Oroszország egyes területein nagyságrendekkel megnőtt a szélsőségesek által elkövetett bűncselekmények száma. A rendőri vezető szerint ez az érintett térségekben a társadalmi-politikai helyzet destabilizálódásával, a társadalom nemzeti és vallási alapon történő megosztásával fenyeget. Kokov elsősorban az oroszországi nagyvárosokról és az ottani szélsőjobbról beszélt, de hozzátette: különös figyelmet szentel az osztály az Észak-Kaukázusnak, ahol év eleje óta tíznél is több muzulmán vallási radikális csoportot számoltak fel.