Palau 200 millióért befogad guantánamói foglyokat

Vágólapra másolva!
A palaui elnök kijelentette, hogy a csendes-óceáni szigetállam befogadna 17 guantánamói foglyot. Az elítéltek a Pentagon szerint is ártatlanok, mind a tizenheten a kínai muszlim kisebbséghez, az ujgurokhoz tartoznak. Kína valószínűleg nem fog örülni a Tajvant is elismerő szigetország döntésének, Palau azonban jól járhat: 200 millió dolláros fejlesztéseket ígért cserébe az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

A csendes-óceáni Palau, egy trópusi szigetország vállalta, hogy befogad 17 guantánamói foglyot - írja az Associated Press (AP). Az elítéltek mind kínai állampolgárok, akiket annak ellenére tartottak fogva, hogy a Pentagon nem minősítette őket "ellenséges harcosoknak". Kína egyelőre nem reagált, pedig a 17 muszlim ujgur ügye diplomáciailag kényes kérdés.

Palau döntése azért érdekes, mert a csendes-óceáni szigetállam diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Tajvannal (rajta kívül még 24 - többnyire közép-amerikai, óceániai és afrikai országnak vannak diplomáciai kapcsolatai a Kína által el nem ismert szigettel).

Johnson Toribiong palaui elnök humanitárius gesztusnak nevezte a foglyok befogadását. A 20 ezres lakosú ország államfője azt is elmondta, hogy "ez egy kis dolog, amit meg tudunk tenni a legjobb barátunkért és szövetségesünkért, aki oly sokat tett Palauért". Palau az Egyesült Államok ellenőrzése alatt állt egészen 1994-ig, a palaui függetlenség kikiáltásáig. A szigetcsoport védelmét az USA látja el, és a palauiak útlevél és vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Az ujgurok szabadon engedéséről egy szövetségi bíró döntött tavaly, de a döntést ellenezte a kongresszus, ezért kellett nekik külföldi lakhelyet találni. Az USA még hivatalosan nem erősítette meg, hogy Palaura küldi foglyait. Ian Kelly, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is csak annyit mondott újságíróknak csütörtökön, hogy az USA "szorosan együttműködve dolgozik barátaival és szövetségeseivel az (ujgur foglyok) letelepítésén". Két névtelenséget kérő amerikai tisztviselő azt nyilatkozta az AP-nek, hogy Palau 200 millió dolláros segítséget kapna különböző formában, hogyha befogadná az ujgurokat.

Forrás: Google Maps

Az Egyesült Államok azért nem akarja harmadik országban elhelyezni az ujgurokat, mert attól tartanak, hogy Kínában megkínoznák és kivégeznék őket. Kína nyugati részén ugyanis aktívak a muszlim ujgur szeparatisták, gyakran követnek el merényleteket a kínai hatóságok ellen. Az amerikai külügy szerint Daniel Fried, akit az AP karrierdiplomataként jellemez, már járt Palaun tárgyalni. Fried, aki Guantánamo bezárásáért felelős, nem árult el részleteket útjáról.

Albánia 2006-ban már vállalta, hogy befogad öt ujgurt, de azóta sem történt semmi. Az albánok féltek a kínai reakcióktól. Ausztrália és Németország is potenciális célpontok lehetnek az ujgurok elhelyezésére, mert már él ott népes ujgur kolónia. Ausztrália már kétszer elutasította a kérést, de megígérte, hogy még egyszer fontolóra veszi, Németország viszont húzódozik annak teljesítésétől.