Bermuda fogad be négy guantánamói ujgur foglyot

Vágólapra másolva!
Kezd eldőlni a Guantánamói-öböl amerikai bázisán őrzött ujgur foglyok sorsa. Az ártatlannak bizonyult férfiak közül négyen a brit gyarmatra, Bermudára kerülhetnek. Szerdán a csendes-óceáni Palau is vállalta, hogy befogadja az ujgurokat. Kína viszont terroristának tartja őket, és kiadásukat követeli az Egyesült Államoktól.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedtek és Bermudára szállítottak négy kínai muzulmán ujgur foglyot Guantánamóról - közölte csütörtökön az amerikai kormány. A floridai Miamitól mintegy 1800 kilométerre keletre található Atlanti-óceáni szigetcsoport Nagy-Britannia tengerentúli területe. A washingtoni igazságügy-minisztérium köszönetet mondott az autonómiát élvező, saját kormánnyal rendelkező Bermudának, amiért befogadta az évek óta Guantánamón őrzött rabokat.

Az ujgurokat - akik 2001-ben Afganisztánban kerültek az amerikai erők fogságába - már korábban tisztázták a terrorizmus vádja alól. Megállapították, hogy nem tartoznak az úgynevezett ellenséges harcosok kategóriájába, és szabadon engedhetők. Washington nem küldte őket vissza Kínába, mert félő, hogy ott üldöztetés és kínzás várna rájuk. Viszont az amerikai kongresszus elutasította, hogy az Egyesült Államok területén engedjék őket szabadon. Az amerikai kormánynak így harmadik országot kellett keresnie, ahol el lehetne helyezni az ujgurokat.

A rabok egyike, Abdul Nasszer ügyvédein keresztül közölte: a kommunizmus alatt nőttek fel, és mindig arra vágytak, hogy békében élhessenek és egy szabad társadalomban dolgozhassanak.

A négy fogoly elengedésével 13 ujgur maradt Guantánamón. Washington a napokban jelentette be, hogy a csendes-óceáni Palau befogadna ujgurokat Guantánamóról. Kína viszont továbbra is terroristának tartja a muzulmán foglyokat, tiltakozott szabadon engedésük ellen és kiadásukat kérte az Egyesült Államoktól.