Zavargásokba torkollott a horvát melegfelvonulás

Vágólapra másolva!
Szombaton Varsóban és Sanghajban több száz ember követelt békés felvonuláson nagyobb figyelmet és egyenlő jogokat a melegeknek, egy hasonló zágrábi demonstráció zavargásba torkollott.
Vágólapra másolva!

Zágrábban közel 500 meleg aktivista vett részt a nyolcadik alkalommal tartott felvonuláson, amelyet 200 szélsőséges nacionalista igyekezett megzavarni. A rendőrség legalább négy rendbontót őrizetbe vett. Az aktivisták a hatóságok szemére vetik, hogy nem tiltották be a nacionalisták és a bőrfejűek ellentüntetését.

Varsóban több száz homoszexuális és leszbikus aktivista vett részt a Meleg Büszkeség-felvonuláson és követelte a melegek közötti párkapcsolat legalizálásának lehetőségét. A rendőrség szerint a résztvevők száma a másfél ezret is elérte a Marszalkowska sugárúton, s bár néhány tucatnyi jobboldali fiatal melegellenes jelszavakkal próbálta megzavarni a békés menetet, az erős rendőrségi készültség megakadályozta, hogy komolyabb incidens történjen.

A korábbi években rendszerint erőszakra került sor Lengyelországban, ahol a többségében katolikus lakosság nem bánná, ha a kommunizmus alatti korszakhoz hasonlóan továbbra is tabunak számítana az azonos neműek kapcsolata.

Sanghajban első alkalommal rendezték meg a Meleg Büszkeség Napját, és több százan vonultak fel. Sok külföldi is megjelent a kínai üzleti-pénzügyi világ központjában tartott felvonuláson.