Vágólapra másolva!
Zászlót bontott vasárnap a Híd, az új szlovákiai magyar párt, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők alapítottak. A Híd szlovák és más nemzetiségűeket is vár soraiba.
Vágólapra másolva!

A dél-szlovákiai Egyházkarcsán (Kostolné Kracany) megtartott első hivatalos rendezvényen több százan vettek részt, akik közül sokan a támogatói listát is aláírták. A Híd szervezőinek összesen 10 ezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy a pártot a belügyminisztérium hivatalosan bejegyezze. A helyi kultúrház zsúfolásig megtelt, és sokan a ház előtt figyelték az eseményeket.

Bugár Béla, az MKP volt elnöke, az új párt vezéregyénisége magyarul és szlovákul elmondott beszédében leszögezte: a Híd a magyarokon kívül a szlovákoknak és a többi nemzetiségnek is kezet nyújt. Tekintet nélkül a nemzetiségre mindenki számára nyitott. Célja az együttműködés, a közös ügyek felvállalása.

A találkozó mintegy másfél órás hivatalos részében Bugáron kívül egyebek között A. Nagy László, Gál Gábor, Bastrnák Tibor és Simon Zsolt parlamenti képviselő is szólt az egybegyűltekhez, bíztatva őket a Híd támogatására. Szót kaptak Szlovákia magyarok lakta régióiból érkezettek is. Felszólalt egy Szlovákiában élő, zágrábi születésű szerb is, aki a jugoszláviai tapasztalatok alapján a nemzeti radikalizmus veszélyére hívta fel a figyelmet. Mindnyájan magyarul és szlovákul is beszéltek. Hány szlovák nemzetiségű személy volt a teremben, nehéz megítélni. Többen azt állították: az MKP nem ad választ fontos kérdésekre, elszigetelődik, ezért van szükség egy új pártra

"Nagyon jó hangulatú volt a találkozó, sokkal többen jöttek el, mint amennyire számítottunk" - nyilatkozta az MTI tudósítójának Gál Gábor, az egyik alapító parlamenti képviselő. Kérdésre válaszolva - mit szól ahhoz, hogy az MKP országos tanácsa mandátumuk visszaadására szólította fel a pártból kilépett képviselőket - Gál azt mondta: "Én az MKP-vel nem foglalkozom. A Híd sem foglalkozik vele. Pártunk azt tartja fontosnak, hogy a jövővel foglalkozzon" - húzta alá Gál.

Elmondta: a Híd a következő időszakban Szlovákia különböző régióiban folytatja az aláírásgyűjtést. Az egyes régiók felelőseit már kijelölték, s meggyőződésük: az aláírásgyűjtés sikeres lesz, és a pártot bejegyzik.