Feltételekkel támogatja a palesztin államot Izrael

Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu nyilvánosan elfogadta a palesztin állam létrehozásának gondolatát, igaz az izraeli miniszterelnök támogatásának komoly feltételei vannak.
Vágólapra másolva!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tel-avivi beszédében kifejtette, hogy támogatja a palesztín állam létrehozását, amennyiben az teljesen demilitarizált lesz, illetve elismeri Izraelt zsidó államként.

Netanjahu mostani beszédére azt követően került sor, hogy az amerikai elnök azt sürgette, hogy Izrael miniszterelnöke fogadja el a két államot tartalmazó modellt.

A BBC elemzője szerint az izraeli álláspont nagyjából megfelel annak, amit Washington elvár, de még mindig kérdéses, hogy mi lesz a zsidó telepekkel, miután Obama a betelepóülés leállítását követelte, Netanyahu viszont kiállt a telepek "természetesm növekedése" mellett.

A Független Hírügynökség emlékeztetett arra, hogy ez volt az első alkalom, hogy Netanjahu nyilvánosan elfogadta a palesztin állam létrehozásának gondolatát. Az izraeli kormányfő a demilitarizálásról azt mondta, hogy a palesztin államnak nem lehet hadserege, nem ellenőrizheti a légterét, és meg kell akadályoznia a fegyvercsempészést.

"Amennyiben garanciákat kapunk a teljes katonai leszerelésre, és a palesztinok elismerik Izraelt a zsidó nép hazájaként, akkor elfogadjuk a demilitarizált palesztin államot Izrael szomszédjaként" - közölte az izraeli kormányfő, aki szerint az Izrael számára megfelelő palesztin államnak lehet saját zászlaja, himnusza az adott feltételek megvalósulás esetén.

A palesztinok vezetői ingerülten reagáltak a beszédre. A Mahmúd Abbász vezette és nyugat-barátnak tartott ciszjordániai palesztin elnökség azzal vádolta meg Netanjahut, hogy elszabotálja a békéért tett erőfeszítéseket. Abbász és Fatah-mozgalmának ellensége, a Hamász, amely a Gázai övezetet birtokolja, Netanjahu beszédét rasszista, szélsőséges ideológia megnyilvánulásának nevezte vasárnap, a beszéd elhangzása után.