Levél terjed a neten Múszavi elsöprő győzelméről

Vágólapra másolva!
Proxiszerverek segítségével kerülik meg az internetcenzúrát az iráni felhasználók, és mikroblogok, közösségi oldalak segítségével szervezik az újabb tiltakozásokat, illetve juttatnak ki információkat az országból. Az interneten terjed egy levél is, amely állítólag az elnökválasztás valódi eredmémnyét tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Az állami média cenzúrája miatt a Twitter mikroblog és a Facebook közösségi oldal lett a teheráni ellenzékiek legfontosabb kommunikációs csatornája. A Twitteren az #iranelection kedden délelőtt a leglátogatottabb csatorna volt, és a Facebookot is elárasztották a teheráni eseményekhez kapcsolódó hírek, fotók és videók.

A tiltakozók ezeken a csatornákon keresztül szervezik a legújabb demonstrációkat, és tippeket adnak egymásnak, mit kell tenni, ha a rendőrség könnygázt vetne be. Itt terjed az a tanács is, hogy a tüntetők vigyék magukkal az 1979-es forradalom vezéralakjának, Khomeini ajatollahnak a képeit, mert akkor a milicisták nem fognak rájuk lőni. A twitterezők szerint kedden délután ötkor kezdődik az újabb demonstráció (az iráni eseményekről részletesen itt olvashat).

Az internet annak ellenére fontos szerepet kap, hogy az ország hatóságai állítólag blokkolják a Twittert, a Facebookot és egyéb webes szolgáltatásokat. Korábban több iráni blog is elérhetetlenné vált, és egy, az [origo]-nak nyilatkozó, Németországban élő iráni nő is megerősítette, csak akadozva tudja tartani a kapcsolatot teheráni ismerőseivel. Az iráni felhasználók azonban proxyszerverek segítségével meg tudják kerülni a cenzúrát: ezekkel el lehet rejteni, hogy a felhasználók milyen címről interneteznek, azaz ki lehet játszani az ezeket letiltó hatóságokat.

Az interneten terjed egy hivatalosnak látszó, perzsa nyelvű levél is, amely állítólag a hivatalos tájékoztatás az elnökválasztás eredményéről Ali Hamenei ajatollahnak, az ország legfőbb vallási vezetőjének. Eszerint a választást Mir Hoszein Múszavi reformpárti jelölt nyerte 19 millió szavazattal, míg a hivatalosan újraválasztott Máhmúd Ahmadinezsad csak a harmadik lett, 5 millió vokksal. A levél hitelessége megállapíthatatlan, de az [origo]-nak nyilatkozó iráni nő azt mondta, biztos benne, hogy a levél hiteles.