Rajtaütöttek az ellenzéki tüntetőkön Tbilisziben

Vágólapra másolva!
A grúz rendőrség benyomult a Szaakasvili elnök lemondásáért tüntetők - elnöki rezidencia előtt felállított - sátortáborába. Az ellenzéki vezetők nem adják fel, és tovább szervezik a tiltakozásokat.
Vágólapra másolva!

Péntek hajnalban a rendőrség rajtaütött a grúziai Tbilisziben több mint két hónapja zajló ellenzéki demonstráción. A Miheil Szaakasvili elnök politikája ellen tiltakozó több tucatnyi tüntető korábban sátortábort állított fel a hivatalos elnöki rezidencia közelében.

Ellenzéki vezetők szerint álarcos, civil ruhás rendőrök felborogatták a sátrakat, kidobálták a matracokat az utcára, bántalmaztak, sőt őrizetbe vettek néhány ellenzékit. Nino Burdzsanadze volt parlamenti elnök, a Demokrata Mozgalom-Egységes Grúzia párt vezetője és Eka Beszelija, az Egységes Grúziáért Mozgalom főtitkára a hatóságokat hibáztatta az akcióért. A grúz belügyminiszter megerősítette a tüntetők elleni fellépésről szóló híreket, azt viszont nem erősítette meg, hogy őrizetbe vettek volna tüntetőket.

Az ellenzék elsősorban a demokrácia hiányát, és az Oroszországgal vívott tavalyi vesztes háborút rója föl Szaakasvili elnöknek, és a tüntetéssorozattal távozását szeretnék elérni. "A hatóságok azt gondolják, hogy legyőzték az ellenzéket, de jobb ha tudják, ez csak időleges siker, az ellenzéki akciók folytatódnak." - mondta el Nino Burdzsanadze volt parlamenti elnök.