Szerbiában is megjelent a H1N1

Vágólapra másolva!
Szerdán azonosították az első H1N1-fertőzöttet Szerbiában, a férfi Argentínából hurcolta be a kórt Belgrádba. Az új típusú influenza felbukkant Indonéziában is, Argentínában pedig új lendülettel szedi áldozatait. A világon két nap alatt közel 4000 új beteget regisztráltak.
Vágólapra másolva!

Szerbiában is megjelent a H1N1 vírus okozta új típusú influenza - jelentette be szerdán rendkívüli sajtóértekezleten Tomica Milosavljevic szerb egészségügyi miniszter. A 29 éves beteget a Fertőző és Trópusi Betegségek Intézetében kezelik Belgrádban, diagnózisát a bejelentés előtt nem sokkal készítette el a víruskutatással foglalkozó intézet.

A Belgrádban élő, montenegrói állampolgárságú beteget elkülönítették, állapota stabil. A kór tüneteit két napja észlelte magán Argentínában, ahol június 18-a óta tartózkodott, s kedden este Zágrábba, majd onnan Belgrádba utazott. A horvát és a szerb főváros közti utat gépkocsin tette meg, két másik személlyel együtt.

Mint Predrag Kon, a szerb egészségügyi minisztérium új típusú influenzával foglalkozó csoportjának vezetője közölte, Szerbiában jelenleg 23 olyan személyt tartanak megfigyelés alatt, aki a betegségben szenvedőkkel érintkezett. A belgrádi sajtó híradásai szerint a szerb hatóságok attól tartanak, hogy a július 1-jén kezdődő, mintegy 10 ezer sportoló részvételével megtartandó 25. Universiade idején jelentősen megnő az újinfluenzás esetek száma Szerbiában.

Terjed keleten és nyugaton is

Szerdán Indonéziában bejelentették az első megerősített H1N1 betegeket, itt két megerősített esetet észleltek. A fővárosban, Jakartában egy indonéz pilóta, Bali szigetén pedig egy külföldi nő szervezetében mutatták ki az új típusú H1N1 vírust.

Argentínában közben kedden - egyetlen nap alatt - heten haltak meg az új típusú influenzában, és ezzel tizenhétre szökött a dél-amerikai országban a kór halálos áldozatainak a száma. A vírus miatt elhunytak Buenos Airesben, illetve a főváros környékén éltek.

Eddig a dél-amerikai országok közül Argentínában okozta a legtöbb ember halálát az A(H1N1) vírus, és az argentin egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy a megfertőződtek száma 1213-ről 1294-re emelkedett. Argentínában, akárcsak a szomszédos Chilében, az egészségügy hatóságok szerint az elkövetkező hetekre várható a vírus burjánzásának a tetőzése. A Föld déli féltekéjén ugyanis most állt be a tél. Argentína és Chile egyes déli vidékein ez az évszak különösen hideg és csapadékos, ami kedvez a vírus terjedésének.

Új esetek Észak- és Közép-Amerikában

Mexikóban hárommal, Kanadában pedig néggyel emelkedett az újinfluenzás halálesetek száma. A mexikói egészségügyi hatóságok keddi közlése szerint azóta, hogy a tavasszal a világon először a közép-amerikai országban ütötte fel fejét az új vírus, 116-an haltak meg a kórban. A korábban közzétett legutóbbi összesítés 113 halálesetről számolt be.

Kanadában újabb négy ember életét oltotta ki az A(H1N1) vírus, ketten a fővárosban, Ottawában és ugyancsak ketten Québec tartományban haltak meg. Az észak-amerikai országban ezzel húszra emelkedett a halálos áldozatok száma. A legtöbben - tizenegyen - Québecben hunytak el. Kanada egész területén megjelent a vírus, egyetlen tartományt sem kímélt meg a kór.

55 ezer eset világszerte

Az Egészségügyi Vilűgszervezet (WHO) szerdai összesítése szerint világszerte 55 867 új típusú H1N1 fertőzést regisztráltak eddig, a szám 3707-tel nőtt a hétfői adatokhoz képest. A WHO összesen 238 H1N1-hez köthető halálesetről tud. A lista szerint eddig a világ 109 országában jelent meg a vírus, Magyarországon összesen eddig 7 bizonyított esetről tettek jelentést.

Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetett, hogy fel kell készülni arra, hogy elhúzódik a járvány elleni küzdelem.