Forgalmas piactéren robbantottak Bagdadban - 60 halott

Vágólapra másolva!
Az idei legsúlyosabb merénylet rázta meg Bagdad keleti részét, ahol egy forgalmas piacon robbant pokolgép szerda délután. A merényletet az amerikai katonák kivonulása előtti hétre időzítették, abban több mint hatvan ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Legalább 60 ember meghalt Bagdadban, amikor bomba robbant a város keleti részén szerda délután - közölték a helyi hatóságok. Az iráni rendőrség szerint a bomba az iraki főváros Szadrváros nevű síita negyedében, egy piactéren robbant fel.

A BBC szerint további 130 ember megsérült a merényletben, amely az egyik legsúlyosabb robbantás volt idén Irakban. Az iraki belügyminisztérium illetékese a BBC-nek azt mondta, hogy a robbantás helyi idő szerint 19.30-kor (magyar idő szerint este fél hatkor) történt. A bombát egy motoros kocsi alá rejtették, amellyel zöldségeket szállítottak. A támadást a piac legforgalmasabb órájára időzítették.

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó egyik sérült szerint a robbanás pillanatában autók repültek a levegőbe a bomba hatalmas erejétől. A piacon kigyulladtak az árusok bódéi, és még a robbanás helyszínétőll 600 méterre álló embereket is elérték a levegőben szétszóródó repeszek.

A merénylet időzítése nem véletlen, alig egy hét múlva, június 30-án ugyanis az amerikai katonák kivonulnak az összes iraki városból, és visszavonulnak a városokon kívüli katonai bázisokra. A kivonulás lenne az első lépcsője az Egyesült Államok teljes csapatkivonásának, amely szerint nem csak a városokat, de az országot is elhagynák 2011-ig.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Irakban érezhetően megnőtt az erőszak az utóbbi időben, ahogy az amerikai kivonulás határideje közeledik. Hétfőn legalább 29 ember halt meg bagdadban és más városokban a különböző támadások miatt, szombaton pedig 70 ember vesztette életét egy teherautóba rejtett bomba miatt Kirkukban. Az iraki miniszterelnök, Núri al-Maliki azonban közölte, az erőszak nem késleltetheti a tervezett menetrendet.