Nukleáris tűzzáporral fenyeget az emlékező Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Nukleáris megtorlás tűzzáporával fenyegette Dél-Koreát az észak-koreai kommunista diktatúra a koreai háború 59-edik évfordulóján. Az állami megemlékezésen százezer ember harsogta az amerikaellenes jelszavakat.
Vágólapra másolva!

Mintegy százezer ember gyűlt össze csütörtökön az észak-koreai Phenjan központjában, hogy az 1950 és 1953 közötti koreai háború kitörésének évfordulójára emlékezzen. A tömeg az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciókat elítélő jelszavakat harsogott, a szónokok pedig az ellenségnek tekintett Egyesült Államokat és Dél-Koreát fenyegették az ország atomfegyvereivel.

A kommunista nagygyűlés szónoka, Pak Pjong Dzsong, a Phenjani Népi Bizottság (városi kormányzat) első elnökhelyettese a tömeg előtt arról beszélt, hogy az ország fegyveres erői "megsemmisítő csapást fognak mérni" az ellenségre, ha az Egyesült Államok "provokálja" Észak-Koreát.

Az észak-koreai lapok hosszú vezércikkekben vádolták az évfordulón az Egyesült Államokat; részint azzal, hogy "megtámadta" az országot 1950-ben, részint pedig azzal, hogy most is "keresi az alkalmat egy újabb támadásra". A vezércikkek közös következtetése volt, hogy ilyen körülmények között "teljesen indokolt", hogy Észak-Korea atomfegyvereket gyárt "önvédelmi célokra". Hasonló következtetéseket vont le a hivatalos észak-koreai hírügynökség is. (A koreai háborút Észak-Koreán kívül mindenhol a világon úgy értékelik, hogy észak ellentámadás ürügyével lerohanta délt, és így kezdődött a három évig tartó fegyveres konfliktus.)

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság sohasem adja fel nukleáris elrettentő erejét, sőt még tovább is fejleszti, amíg Washington ellenséges vele szemben" - írta a Rodong Szinmun című központi pártlap. Egy Észak-Korea elleni "agresszió" esetén "nukleáris megtorlás tűzzápora" sújtaná Dél-Koreát - olvasható a vezércikkben.

A dél-koreai fővárosban, Szöulban is rendeztek egy megemlékezést a koreai háború kitörésének (1950. június 25.) évfordulóján. Mintegy ötezer amerikai és dél-koreai háborús veterán vett részt a megemlékezésen. A szöuli nagygyűlés szónokai sürgették Phenjant, hogy hagyjon fel atomfegyverprogramjával és a ballisztikusrakéta-programjával.

Forrás: MTI