Már 12 halottat követelt a csehországi áradás

Vágólapra másolva!
Csehország történetének egyik legtragikusabb áradása tette tönkre Novy Jicin város környékét. A morvaországi település körzetében tizenkét ember halálát okozta az árvíz, és a hatóságok szerint ez még nem biztos, hogy a végleges szám. A mentési munkálatok még zajlanak, viszont a meteorológiai szolgálat szerint már közeleg az újabb nagy eső.
Vágólapra másolva!

Újabb két holttestre bukkantak a szerda éjjeli árvíz sújtotta észak-morvaországi régióban a mentők, mind a ketten vízbefulladtak. Az áldozatok száma ezzel tizenkettőre emelkedett. Csehország történetében ez a harmadik legtragikusabb árvíz.

Bár jelenleg egyetlen eltűntet sem tartanak nyilván, a hatóságok nem zárják ki, hogy az áldozatok száma még most sem végleges. Az egész árvíz sújtotta területet ugyanis még mindig nem sikerült részletesen átkutatni.

Több száz háztartás továbbra is áram, gáz és víz nélkül van. Az ivóvizet tartálykocsikban szállítják a helyszínre, és biztosítva van a gyógyszerellátás is. Mintegy 150 embert ideiglenes szálláshelyen helyeztek el, mert házukat az árvíz lakhatatlanná tette.

Az előzetes becslések szerint az anyagi kár meghaladja az egymilliárd koronát. A Ceské Dráhy vasúti társaság szerint csak a vasutak kára mintegy 380 millió korona. Az útkezelő társaság szerint a közutakon, hidakon keletkezett károk értéke 400-500 millió korona. A települési önkormányzatok, illetve a lakosság vagyonában keletkezett károkról egyelőre még becslések sincsenek, mert még csak a kárelhárítás zajlik.

A váratlan árvíz, amely a nagy esők következménye, szerdán késő éjjel vonult le Novy Jicín város környékén. Novy Jicínbe a nap folyamán megérkezik az első kétszáz katona, hogy bekapcsolódjon a mentési munkálatokba.

A cseh kormány csütörtöki rendkívüli ülésen 1000 katona kiküldéséről döntött, s összesen 169 millió koronás segélyt szavazott meg a katasztrófa sújtotta régiónak.

A megáradt folyók és patakok többségének vízszintje péntek reggel már apadóban volt. A meteorológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy újra nagyon esős hétvégére kell számítani, és nem kizárt, hogy újabb ár vonulhat le Csehországban.