Mindent kivizsgál Iránban a Szakértők Tanácsa

Vágólapra másolva!
Teljes mértékű együttműködésre szólította fel a júniusi iráni elnökválasztáson részt vett jelölteket a Szakértők Tanácsa, az iszlám köztársaság legnagyobb hatalmú testülete. Felhívását szombaton ismertette az ISNA hírügynökség.   
Vágólapra másolva!

A testület felkérte azokat a politikusokat, akik indultak az elnöki posztért, hogy egy teljes és pontos vizsgálat érdekében dokumentálják a választásokkal kapcsolatos kifogásaikat. A testület megvizsgál majd minden panaszt és tiltakozást, és tisztázza a kétségeket a társadalom számára szükséges bizalom megteremtése érdekében - tartalmazza a dokumentum.

A Szakértők Tanácsa hat világi és hat vallásjogászból áll, vezetője Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni volt államfő. A vezető testület felszólította a neki alárendelt Őrök Tanácsát, amely egyebek között a választások tisztaságán és iszlám jellegén hivatott őrködni, hogy gondosan vizsgáljon ki minden panaszt. Ez utóbbi testület pénteken jelentette be, hogy létrehozott egy különbizottságot, amely jelentést készít majd a vitatott választásról. Mindazonáltal megismételte azt a korábban is többször hangoztatott ítéletét, hogy "nem történt csalás" az elnökválasztáson, szabályos volt a hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád újraválasztása.

Mir Hoszein Muszavi volt kormányfő, Ahmadinezsád fő vetélytársa vitatja a választás eredményét, szerinte súlyos családok történtek. Erre hivatkozva utcai tüntetések sorozatára biztatta híveit. Az iráni hatóságok szombaton megtiltották Muszavi egyik politikai szövetségesének, hogy elhagyja az országot. Abolfazl Fateh, Muszavi sajtóhivatalának feje Nagy-Britanniába akar utazni, ahol doktori disszertációján dolgozott a választások előtt, s e tanulmányait kívánja ott folytatni. A hivatalos IRNA hírügynökség szombati jelentése szerint a választások utáni fejleményekben játszott szerepe miatt tiltották meg neki az ország elhagyását.

A teheráni külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki szombaton a világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának (G8) "elhamarkodott" nyilatkozata miatt. A G8 külügyminiszterei követelték pénteken, hogy vessenek véget Iránban a vitatott elnökválasztást követő erőszakcselekményeknek, és felszólították Teheránt, hogy tartsa tiszteletben a szabad véleménynyilvánítás jogát. Az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint a G8 külügyminiszterei beavatkoztak állásfoglalásukkal Irán belügyeibe.