Új boncolást kérhet Michael Jackson családja

Vágólapra másolva!
Egyre több találgatás jelenik meg arról, hogy a csütörtökön elhunyt popsztár, Michael Jackson halálát esetleg gyógyszerfüggőség okozhatta. Először névtelenül nyilatkozó családtagok beszéltek arról, hogy az énekes túl sok fájdalomcsillapítót szedett, majd több ismerőse ezt tagadta. A rendőrségen jelentkezett Jackson orvosa, akit ki akarnak kérdezni az énekes haláláról, de egy időre eltűnt. Az orvosszakértői boncolást már elvégezték, és kiadták az énekes holttestét a családjának. Jesse Jackson emberjogi aktivista azonban jelezte, a család új boncolást kér.
Vágólapra másolva!

Kiadták a családnak helyi idő szerint péntek este Michael Jackson holttestét miután elvégezték a boncolást - közölte a Los Angeles-i törvényszéki orvostani intézet szóvivője, Ed Winter. Hozzátette, a hozzátartozók az intézet előtt összegyűlt fotósok hadát elkerülve érkeztek Jackson földi maradványaiért. A szóvivő nem részletezte, hogy a holttestet hová vitték tovább, a temetéssel kapcsolatban egyelőre nem szivárgott ki semmilyen információ.

Jesse Jackson tiszteletes, emberjogi aktivista, aki a Los Angeles Times értesülései szerint pénteken találkozott a Jackson családdal, arról nyilatkozott szombaton, hogy Jacksonék elképzelhető, hogy újabb boncolást szeretnének elvégeztetni, miután kérdések merültek fel bennük az énekes halála miatt. A család állítólag független szakértők bevonásával vizsgáltatná meg a holttestet. A Los Angeles megyei halottkém hivatala végezte az első boncolást, ám a halál okát még nem állapították meg biztosan, mert bizonyos toxikológiai vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Kételyek

A Los Angeles-i rendőrség most megpróbál beszélni Michael Jackson személyi orvosával, Conrad Murray-vel. Ő tartózkodott az énekes mellett, amikor a popsztár rosszul lett, és megpróbálta újraéleszteni Jacksont. Jesse Jackson szerint ugyanakkor a családban némi kétely merült fel az orvossal kapcsolatban.

"Mikor érkezett az orvos? Mit csinált? Beinjekciózta őt? És ha igen, akkor mivel?" - tette fel a kérdéseket a tiszteletes. "Járt-e kétszer a helyszínen? Használt-e Demerolt? Ez egy nagyon erős gyógyszer. Egyszer adták be neki? Kétszer kapott belőle?" - folytatta a kérdéseket Jesse Jackson. A rendőrség ugyanakkor azt állítja: nincs bizonyíték arra, hogy Michael Jackson Demerolt vett volna be a halála előtt. A halottkém hivatala ugyanakkor annyit közölt, hogy receptre felírt orvosságokat szedett be a popsztár.

A csütörtökön elhunyt Michael Jackson boncolási eredményei még nem ismertek, de a Los Angeles Times már Jackson túlzott gyógyszerfüggőségéről írt szombaton. "Tudjuk, hogy felírtak neki gyógyszereket" - mondta Craig Harvey, a Los Angeles-i megyei halottkém szóvivője egy sajtótájékoztatón. Szerinte azonban további tesztekre van szükség, ezen belül egy hat hetet igénylő toxikológiai vizsgálatra is, hogy kiderüljön, ezeknek van-e bármi köze az énekes halálához.

Túlzott gyógyszerfogyasztásról cikkeznek a lapok

Conrad Murray kardiológus - akit a Los Angeles-i rendőrség egy ideig hiába keresett - volt az énekes személyes orvosa, tanácsadója már három éve. Az orvos végül maga jelentkezett a rendőrségen, de csak ügyvédje jelenlétében hajlandó tanúvallomást tenni. Azóta a rendőrség lefoglalta az orvos autóját is. "Tartalmazhat olyan gyógyszereket és bizonyítékokat, ami segíthet az orvosszakértőnek megállapítani a halál okát" - mondta a rendőrség szóvivője a Los Angeles Timesnak. A rendőrség azonban közölte: az orvos nem a nyomozás célpontja, nem tekintik gyanúsítottnak.

Több lapban megjelent, hogy Michael Jackson túlzott gyógyszerfogyasztásba halt bele, de egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtak erre a hatóságok. Azok, akik részt vettek a tervezett brit turné előkészítésében, szintén Jacko tisztaságát támasztják alá. Szerintük az olykor hat órásra nyúló próbák és a hosszas megbeszélések alkalmával sem látszott egyszer sem az énekesen, hogy drogot fogyasztott volna. Egy Jackót ismerő másik orvos szerint sem szedett fájdalomcsillapítókat vagy nyugtatókat az énekes.

A drogfüggőséget a koncertszervező cég vezetője, Randy Phillips is kizárja. Mint mondta, "nem vagyok doktor, de sok-sok találkozóm volt már Jackóval, és mindig hihetetlenül tiszta volt".

Egy másik volt munkatársa szerint viszont Jackson gyakran panaszkodott izomfájdalmakra és -görcsökre, mivel a színpadon igen komoly koreográfiát adott elő, amire sokat kellett edzenie. Ezért egy Demerol nevű gyógyszert, morfiumot és egyéb szereket használt. "Félelmetes mennyiséget vett be ezekből a narkotikumokból, de nagyon jól bírta a hatásukat" - mondta a névtelenséget kérő volt munkatárs a lapnak.

Forrás: Getty Images
Michael Jackson (1958-2009) - További képekért kattintson a fotóra!

Tragikus csütörtök

Csütörtök dél körül állt meg Michael Jackson szíve Los Angeles-i otthonában. Egy nevét meg nem adó férfi hívta a 911-es segélyhívószámot, aki azt mondta a telefonba: "Nem lélegzik. Nem lélegzik. Megpróbáljuk lélegeztetni." Ekkor már Jackson mellett volt az orvosa is, aki a mentők kiérkezésekor épp újraéleszteni próbálta az énekest.

Phillips, a koncerszervező cég vezetője azt mondta a lapnak, amikor az orvos megtudta, hogy sztárbetege elhunyt, "teljesen összezavarodott, alig tudott beszélni". Maga Jackson akarta korábban Murrayt maga mellett tudni, mint személyi orvosát. "Michael maga mondta nekem, hogy megbízik ebben az emberben" - mondta Phillips. A cég az orvosnak szerinte nagy összeget fizetett volna, hogy a londoni koncertekre is kísérje el Jackót. A doktor eljárt a próbákra is, és "úgy tűnt, nagyon törődik Michaellel" - tette hozzá Phillips.

A Los Angeles Times szerint a mentőkhöz 12:26-kor érkezett be a telefohívás Jackson otthonából. Mikor a mentők kiérkeztek hozzá, már nem lélegzett - írta a lap Steve Ruda mentőparancsnokra hivatkozva. Az újság szerint Jackson már a mentők kiérkezésekor kómában volt: az orvosok megpróbálták újraéleszteni, majd egy Los Angeles-i kórházba vitték. Az énekes halálát két órával később, 14:26-kor állapították meg - írta a Los Angeles Times kórházi forrásokra hivatkozva.