Irán megkezdte a szavazatok újraszámlálását

Vágólapra másolva!
Hétfőn az Őrök Tanácsa megkezdte a júniusi iráni elnökválasztáson leadott voksok egy részének újraszámolását. A BBC szerint a szavazatok 10 százalékát vizsgálják meg.
Vágólapra másolva!

Az Őrök Tanácsa hétfőn elkezdte a szavazatok tíz százalékának újraszámlálását - jelentette az al-Alam iráni állami televízió hétfőn, amely szerint Teheránban és vidéken egyaránt zajlik az urnák átvizsgálása. A BBC az iráni televízió értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy az újraszámlálást még hétfőn befejezik és rögtön utána kihirdetik az eredményt.

Az ellenzék szerint Máhmúd Ahmadinezsad, június 12-én újraválasztott elnök csalással szerezte meg hivatalát újabb négy évre. A mérsékelt konzervatív politikus, Mir Hoszein Múszavi hívei az elnökválasztás eredményének kihirdetése óta rendszeresen tiltakozó megmozdulást tartottak Teheránban, amelynek során többször összecsaptak a rendőrséggel. A tüntetők Ahmadinezsad újraválasztása ellen tiltakoznak és a szavazatok újraszámlálását követelik. A tüntetéseknek legkevesebb 25 halálos áldozata van, többeket bebörtönöztek.