Vonatrobbanás Olaszországban: legalább 15 halott

Vágólapra másolva!
Két cseppfolyós gázt szállító vagon kisiklott és felrobbant Észak-Olaszországban. A balesetnek legalább 15 halálos áldozata van és több mint 50 ember megsérült. Három gyereket élve húztak ki a robbanás erejétől összeomlott házakból, de sokan lehetnek még a romok alatt. Még nem tudni a baleset pontos okát, lehetséges, hogy a vonat fékberendezése mondta fel a szolgálatot, lehet, hogy a sínekben keresendő a hiba.
Vágólapra másolva!

Legalább 15 ember életét vesztette, több mint ötven pedig égési sérüléseket szenvedett hétfőn éjjel az észak-olaszországi Viareggio városában, ahol kisiklott egy tehervonat, majd két, cseppfolyós gázzal feltöltött tartálykocsi kigyulladt és felrobbant - írja a BBC. A sérültek közül 35 ember állapota súlyos, illetve nagyon súlyos. A Corriere della Sera olasz napilap négy eltűntről is tud.

A BBC szerint hét ember a helyszínen meghalt, miután a robbanás ereje rájuk döntötte a házat. Az AP arról számol be, hogy két másik ember egy közeli úton lelte halálát, egy pedig a kórházban halt meg. "A holttestek állapota olyan, hogy nagyon nehéz lesz azonosítani őket" - nyilatkozta Raffaele Gargiulo, a helyi rendőrség szóvivője a Guardian szerint.

A hatóságok szerint a halottak száma még tovább emelkedhet, ahogy a 300 tűzoltó átkutatja a romokat. Négy embert még keresnek. AZ ANSA hírügynökség információi szerint három gyereket élve húztak ki a romok alól. Luca Lunardini polgármester elmondta at AP-nek, hogy a kitelepített 1000 ember számára sátrakat állítottak fel.

A 14 vagonból álló szerelvény La Spezia kikötőjéből Pisába tartott. 23 óra körül éppen beért a tengerparti üdülőváros, Viareggio pályaudvarára, amikor egyelőre ismeretlen okok miatt bekövetkezett a katasztrófa. A Guardian egy valóságos infernóról, pokoli fényről és zajról számolt be a viareggioi állomás környékéről.

Az első jelentések azt sugallják, hogy két tartálykocsi siklott és gyulladt ki. Robbanásuk hatalmas tüzet és rombolást idézett elő. Két épület összeomlott, a környéken minden ablaktábla kitört, és a lángok átterjedtek a pályaudvarral szomszédos utca házaira. Autók tucatjai égtek ki az óriási hőhullámtól, és még 10 komolyan megégett. További robbanásoktól tartva a környező házak lakóit evakuálták.

Forrás: EPA
A kisiklott gázszállító szerelvény - További fotókért kattintson a képre!

Az áldozatok közül öten az összeomlott házak alatt lelték halálukat, a hatodik egy kismotoros volt. A sérültek közül húsz ember állapota nagyon súlyos. A két mozdonyvezető könnyebben sérült meg, őket már ki is hallgatták a kórházban. Elmondásuk szerint mindössze egy ütést éreztek a detonáció előtt.

"A robbanás iszonyatos volt. Az egész égbolt narancsszínűre váltott, majd nagy mennyiségű sűrű füst lepte el a környéket. Éreztük, ahogy erősödik a forróság. Ez borzalmas...a szaga is szörnyű" - mondta a BBC-nek egy Viareggióban tartózkodó nő.



Gianfranco Bini, egy az állomásra néző épület lakója így mesélte el a történteket az AP-nek: "Egy tűzgömböt láttunk az ég felé nőni. Három óriási dörejt hallottunk, mint a bombák. Úgy tűnt, kitört a háború." "Elhaladt előttünk egy teherautó..., amikor elérte a robbanás okozta hőhullám, láttam, hogy a sofőr is meggyullad, kiugrik és elszalad" - mondta Bini fia.

Raffaele Gargiulo közölte az AP-vel, hogy a sínek megrongálódása vagy a vonat fékrendszerének hibája okozhatta a balesetet. A városi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a tüzet megfékezték, de még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a többi tartálykocsi is felrobban.