A Sme szerint arrogáns a szlovák nyelvtörvény

Vágólapra másolva!
A Sme című szlovák napilap szerint a szlovák nyelvtörvény az arrogancia jele, és valószínűleg arra irányul, hogy a szlovák-magyar kormányfői találkozó sikertelenül végződjön. A cikk szerint Magyarország joggal nyugtalan a törvény miatt.
Vágólapra másolva!

A szlovák nyelvtörvény az arrogancia jele, illetve arra irányuló igyekezet, hogy a szlovák-magyar kormányfői találkozó sikertelenül végződjön - írja csütörtökön a Sme című liberális szlovák napilap.

A cikk szerzője, Peter Morvay szerint Csáky Pálnak, a Magyar Koalíció Pártja elnökének igaza van abban, hogy a szlovák törvényről lerí a nemzeti kisebbrendűségi érzés és a rosszakarat, amely a mai szlovák kormányt jellemzi. Igaz az is, hogy a törvény ellentétben van a modern kor szellemével, amely inkább a jogok szélesítésére, semmint korlátozására törekszik - fogalmaz a cikk.

"Semmilyen nyilatkozat nem változtat azon, hogy a törvény feleslegesen korlátozza elsősorban a magyar kisebbség jogait. Magyarország ezért joggal nyugtalan a törvénnyel kapcsolatban" - írja az újság, amely szerint a nemzeti kisebbségek kérdése ma már nem belügy.

"A törvény elfogadását a két kormányfő évek óta várt találkozása előtt nem lehet másképpen értékelni, mint a szlovák kormánykoalíció végtelen arroganciájaként" - írja a cikk. A Sme szerint a törvény lehet, hogy segít mozgósítani a nacionalista választókat a jövő évi parlamenti választásokra, de a jószomszédi kapcsolatoknak, és a Szlovákián belüli megbékélésnek nem használ.

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán azt mondta: a szlovák államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak. A két ország közötti alapszerződés és több nemzetközi szerződés szellemével is több helyen ütközik a szlovák nyelvtörvény - jelentette ki a kormányfő, aki aggasztónak nevezte, hogy a törvény értelmében - Európában példátlan módon - súlyosan büntetni lehet a helytelen nyelvhasználatot. Bajnai szerint át kell gondolni, van-e értelme megtartani a régóta tervezett szlovák-magyar kormányfői találkozót.

A szlovák parlament kedden hagyta jóvá az államnyelvtörvény módosítását, ami feszültséget okozott a két ország viszonyában. A magyar Külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki, egy nappal a szavazás előtt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke levélben kérte szlovák kollégáját a végső szavazás elhalasztására. A törvény a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait, és sérti a jogállásukban meglévő status quót Szlovákiában.

A jogszabály rögzíti a szlovák és a más nyelvű szövegek sorrendjét, illetve betűnagyságát a különféle közfeliratoknál és reklámoknál. A községi rádiók a vegyesen lakott területeken először államnyelven, majd a kisebbség nyelvén szólalhatnak meg. Minden nyilvános írásos közlést - legyen az plakát, információs tábla, galériai, múzeumi, illetve könyvtári katalógus, mozi, színház és más rendezvények programja - először államnyelven kell feltüntetni, és csak azután következhet a más nyelvű szöveg. A módosított államnyelvtörvény megsértéséért 100 eurótól 5000 euróig terjedő bírság szabható ki.