Megindult a tálibok ellen Obama Kardcsapás-művelete

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnalban az amerikai tengerészgyalogság elindította a Kardcsapás nevű offenzíváját Afganisztán déli részén. A támadás célja a tálib lázadók felszámolása. A hadművelet Barack Obama amerikai elnök új katonai stratégiájának a része, aki szerint az USA biztonságát az afganisztáni tálib lázadás veszélyezteti leginkább.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tengerészgyalogság offenzívát indított csütörtök hajnalban Afganisztán déli részén a tálib lázadók ellen. A Kardcsapás fedőnevű művelet keretében helikopterek támogatásával mintegy négyezer tengerészgyalogos és hatszázötven afgán katona, illetve rendőr lendült támadásba Hilmend tartományban.

Dél-Afganisztán a lázadók fellegvárának számít. A tálibok anyagi forrását biztosító ópiumtermelés jelentős része Hilmendre koncentrálódik. A Hilmend folyó völgyét búzamezők mellett mákültetvények borítják.

Egy amerikai katonai szóvivő a BBC-nek azt mondta, hogy a művelet első óráiban nem találkoztak ellenséges csoportokkal, de egy katona kisebb sebesülést szenvedett egy robbanószerkezettől.

Barack Obama amerikai elnök március végén hirdette meg új Afganisztán-stratégiáját, amelynek alapján több amerikai katonát küldenek az országba, és nagyobb pénzügyi segélyt nyújtanak Pakisztánnak.

Obama az afganisztáni és a pakisztáni tálib lázadást tartja az Egyesült Államok biztonságát fenyegető legnagyobb veszélynek, ezért nem Irakot, hanem Afganisztánt tekinti a terrorizmus elleni küzdelem fő frontjának.

A Pentagon 21 ezer katonát vezényel augusztus 20-ig Afganisztánba, és az amerikai katonai kontingens létszáma az év végére eléri a 68 ezret. Az utóbbi két hónap alatt 8500 tengerészgyalogost dobtak át Hilmend tartományba.