Bombák robbantak Athén belvárosában

Vágólapra másolva!
Több pokolgép is robbant péntek hajnalban Athénban, az adóhivatal egyik épülete és egy belügyminisztériumi intézet előtt, illetve az államtanács egyik hivatali autója alatt. A robbanások során komoly anyagi kár keletkezett, de nem sérült meg senki.
Vágólapra másolva!

Bomba robbant péntek hajnalban Athén belvárosában, az adóhivatal egyik épülete előtt. A görög főváros rendőrsége szerint a pokolgépes merénylet komoly anyagi kárt okozott, ám senki sem sérült meg. A hatóság szerint a robbanás előtt másfél órával névtelen telefonáló figyelmeztette a merényletre két görög napilap szerkesztőségét. A hatóságok a Forradalmi Harc nevű szélsőbaloldali szervezetet gyanítják a robbantás mögött. Ez a szervezet lőtt ki egy rakétát az athéni amerikai nagykövetségre 2007 januárjában.

Az adóhatóságnál elkövetett robbantáson kívül két másik helyen is működésbe hoztak pokolgépeket ismeretlenek. A belügyminisztérium bevándorlást kutató intézete előtt gázpalackokból készített robbanószerkezet robbant fel, itt nem keletkezett komolyabb kár. Egy másik helyszínen, az államtanács - a legmagasabb görögországi közigazgatási hatóság - egyik hivatali autója alá rejtettek pokolgépet. A detonációban a jármű megsemmisült.

Athénban és az észak-görögországi Szalonikiben az utóbbi időben gyakoriak lettek a pokolgépes merényletek, amelyekért általában szélsőbaloldali és anarchista csoportokat tesz felelőssé a rendőrség. A múlt hónapban egy szélsőbaloldali, magát Fegyveres Forradalmi Akciónak nevező csoport vállalta magára egy másik adóhivatalnál elkövetett hasonló robbantás elkövetését. Annak a merényletnek sem volt áldozata.

Tavaly december óta, amikor egy tüntetésen egy rendőr lelőtt egy tizenéves fiút, még több támadást követnek el az országban a szélsőséges szervezetek. Elemzők szerint az akkor kezdődött tüntetéshullám a radikális csoportok erősödéséhez vezetett.