Húsz drogkereskedőt akasztottak fel Iránban

Vágólapra másolva!
Egyetlen nap alatt húsz embert akasztottak fel Iránban szombaton kábítószer birtoklása, vásárlása vagy eladása miatt. Kína után Iránban hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet, de még így is rendkívülinek számít ennyi kivégzés egy napon.
Vágólapra másolva!

Húsz kábítószer-kereskedőt akasztottak fel egyetlen nap alatt, szombaton Iránban. A kivégzéseket délelőtt hajtották végre Karadzs város börtönében. A 35 és 48 év közötti bűnözőket drog vásárlása, eladása és birtoklása miatt ítélték halálra. A drogkereskedőktől összesen 700 kilogramm heroint, kokaint és ópiumot koboztak el elfogásukkor - jelentette két iráni hírügynökség.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint tavaly Kína után Iránban hajtották végre a legtöbb halálos ítéletet, de még az iszlám köztársaságban is ritkaságszámba megy ennyi kivégzés egyetlen napon. Az akasztásokat ráadásul néhány nappal azután hajtották végre, hogy Kum városban kivégeztek hat drogkereskedőt, a teheráni Evin börtönben pedig felakasztottak hat gyilkost.

Az európai kormányok és nyugati emberi jogi szervezetek bírálták Teheránt amiatt, hogy megszaporodtak a kivégzések a perzsa államban, amióta két éve hadjáratot hirdettek az erkölcstelen viselkedés ellen. Irán az iszlám jogra hivatkozik, és azzal vádolja a Nyugatot, hogy álszent és kettős mércével mér. Az iszlám köztársaságban a kábítószer-kereskedésen kívül a gyilkosságot, a házasságtörést, a nemi erőszakot és a hitehagyást büntetik halállal.

A szombati kivégzésekkel együtt idén legalább 161 emberen hajtották végre a legsúlyosabb ítéletet Iránban. A sajtóbeszámolók szerint tavaly 246 embert végeztek ki az iszlám köztársaságban, az Amnesty International azonban úgy értesült, hogy jóval több, legalább 346 halálos ítéletet hajtottak végre.

Iránnak 900 kilométeres közös határa van Afganisztánnal, ezen keresztül csempésznek át jól felfegyverzett bandák afgán mákföldekről származó ópiumot és heroint Nyugatra. Iránban is komoly felvevőpiaca van a drognak: a 70 milliós országban becslések szerint mintegy 2 millió kábítószeres él.