Hárman meghaltak az ujgur zavargásokban

Vágólapra másolva!
Hárman meghaltak és legalább húszan megsérültek utcai összecsapásokban a kínai Urumcsiban, ahol ujgur tüntetők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgáljanak ki egy júniusi, ujgurok halálával végződő ügyet. Peking a muszlim vallású ujgurokat terrorista szervezkedésekkel vádolja
Vágólapra másolva!

Zavargások törtek ki Kína Hszincsiang régiójában, az utcai összecsapásokban hárman meghaltak - jelentette az Új Kína hírügynökség. Urumcsiban, a régió fővárosában járműveket gyújtottak fel, a rendőrség igyekezett helyreállítani a rendet. Az Új Kína szerint a rendbontók járókelőket támadtak meg, a lakosság többségéhez tartozó három han kínai meghalt, és legalább húsz ember megsérült.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az ujgurok tüntetése békésen kezdődött: mintegy 300-an néma ülősztrájkkal követelték a hatóságoktól, hogy vizsgáljanak ki egy június 25-i összetűzést, amely egy dél-kínai játékgyárban történt ujgurok és han kínaiak között. Hivatalos források szerint akkor két ujgur munkás meghalt, a velük szolidáris urumcsiak azonban többre becsülik az áldozatok számát.

Az AP egy diákot idézett, aki robbanásokat hallott a városban, és egy kórház kapujában egy vérfoltos ingű han kínait látott, másokat hordágyon szállítottak. A szemtanú, Adam Grode, Fulbright-ösztöndíjjal tanul Urumcsiban. Szerinte a rendőrök könnygázzal, vízágyúval és gumibotokkal próbálták visszaszorítani az embereket, akik ledöntötték a rendőrség által emelt úttorlaszokat, és buszok ablakait zúzták be.

Hszincsiang 20 milliós lakosságának csaknem a fele ujgur. A népcsoport hangadói azt vetik a hatóságok szemére, hogy saját földjükön politikai és gazdasági értelemben is a társadalom peremére szorítják őket, jóllehet területük gazdag természeti kincsekben, például ásványi anyagokban, földgázban.

Peking a muszlim vallású ujgurokat terrorista szervezkedésekkel vádolja, és állítása szerint több ujgur terrorsejtet sikerült már lelepleznie. A tavaly augusztusi pekingi olimpiai játékok alatt legalább három támadást követtek el rendőrök és félkatonai biztonsági szervezetek tagjai ellen Kasgarban. A rajtaütéseket a kínai hatóságok ujgur szakadároknak tulajdonították.