Újabb összecsapások kezdődtek Kínában

Vágólapra másolva!
Kedden újra összecsaptak a rendőrök és az ujgur tüntetők a főként muszlim vallású ujgurok által lakott Hszicsiang tartomány fővárosában, Urumcsiban. A városban kijárási tilalmat vezettek be. Vasárnap tisztázatlan okokból évek óta nem látott, véres zavargások törtek ki - aznap 156 ember meghalt. A kínai vezetés kontrollja miatt biztos információk alig vannak, de az összecsapásokhoz etnikai feszültségek vezethettek.
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalmat vezettek be a nyugat-kínai Urumcsiban, Hszincsiang tartomány fővárosában, a tüntetőket pedig könnygázzal oszlatta fel a rendőrség - írja a BBC. Az újabb tüntetést a han kínaiak kezdték, akik az ujgurokat okolják a vasárnapi erőszakos zavargásért.

Kedden korábban is több száz ujgur tüntető vonult az utcákra Urumcsiban, a tüntetők és a rohamrendőrök között összecsapások kezdődtek. A Reuters helyszíni tudósítója szerint a tüntetők között sok nő van, aki azt állítja, hogy családtagjait ok nélkül vette őrizetbe a kínai rendőrség. A BBC tudósítója mintegy kétszáz idős vagy gyermekes asszonyt látott, akik ülve tüntettek a város egyik főterén, hozzátartozóik szabadon engedését követelve. Velük szemben könnygázzal felfegyverzett rendőrök álltak. Egyelőre nem tudni, mi lett az asszonyokkal, mert egy idő után az újságíróknak távozniuk kellett a helyszínről - írja a BBC.

A városban - amely a többségében muszlim vallású ujgurok által lakott Hszincsiang tartomány fővárosa - a hétvégén véres zavargásokba torkollott egy tüntetés, melynek feloszlatása során 156-an meghaltak, a sebesültek száma pedig ezer felett jár. A rendőrség a kínai állami média jelentése szerint 1434 embert tartóztatott le, és megkezdte a gyanúsítottak kihallgatását - mondta Li Ji (Li Yi), a kínai kommunista párt hszincsiangi sajtóosztályának vezetője.

Munkások halála volt a kiváltó ok

A kínai hatóságok több mint húszezer főnyi, többek között rendőrökből és katonákból álló erőt küldtek a zavargások elfojtására. A kínai hatóságok elismerték, hogy korlátozzák az internethasználatot Urumcsiban. Nyugati hírügynökségek tudósítói az tapasztalták, hogy azokon a kínai blogokon, amelyek foglalkoznak a zavargásokkal - jellemzően egyszerűen belinkelték a kínai média beszámolóit -, nincs hozzászólás, ez pedig nagyon szokatlan, mert a téma nagyon népszerű a 300 millió kínai internetező körében. A mobiltelefonok működését is korlátozzák, számos helyen ellenőrzőpontokat állítottak fel.

Forrás: AFP
Több mint húszezer rendőrt és katonát vezényeltek a városba. További képekért kattintson a fotóra!

Az utcai rendbontások azután kezdődtek, hogy néhány ezer ujgur tüntető tiltakozni kezdett két ujgur gyári munkás halála miatt. A zavargásokhoz a nyugat-kínai területen többségben levő muszlim ujgurok és a han-kínaiak közötti etnikai feszültség, valamint a kommunista vezetés hibái vezethettek. Pontosat egyelőre nem tudni, miután az információk nagy része a kínai állami médiából származik, az ország vezetése korlátozza a külföldi tudósítók és a független hírügynökségek munkáját. Az elmúlt évek legvéresebb zavargásának hátteréről bővebben itt olvashat.)

Kínai nagykövetségekre támadtak

Ujgur és török tüntetők rövid időre összecsaptak a rendőrökkel Ankarában a kínai nagykövetség előtt kedden, Hágában és Berlinben szintén ujgur tüntetők kövekkel dobálták meg az ottani kínai nagykövetséget, és Oslóban is tüntettek ujgurok. Kína németországi és hollandiai nagykövetségére is száműzetésben élő ujgur aktivisták támadtak rá hétfőn,. Kína elítélte a támadásokat.