Ismét késekkel és botokkal tüntettek Kínában

Vágólapra másolva!
Erős rendőri jelenlét mellett több száz ujgur tüntetett az észeknyugat-kínai Hszincsiang autonóm régió székhelyén, Urumcsiban. Vasárnap több mint százötvenen haltak meg az elmúlt évek legsúlyosabb kínai zavargásai során, a feszültség továbbra sem oldódik. Hu Csin-tao kínai elnök hazautazott a konfliktus miatt a G8-csúcstalálkozóról.
Vágólapra másolva!

Több száz késekkel és botokkal felszerelkezett ujgur tüntetett szerdán az északnyugat-kínai Hszincsiang autonóm régió székhelyén, Urumcsiban a muzulmánok lakta negyedében. Urumcsiban törtek ki vasárnap a több mint százötven áldozatot követelő zavargások, kedden újabb többszáz fős tüntetések következtek.

Az ujgurok a város hanok (kínaiak) lakta negyedei közelében gyülekeztek; a városrészt rendőrkordon zárta el előlük. "Az éjjel háromszáz han túljutott a biztonsági kordonon; megtámadtak több házat, feldúltak egy éttermet sőt megvertek egy ötven éves embert" - mondta az egyik ujgur tüntető, a húsz éves Akbar az AFP hírügynökségnek.

A területen erős a rendőri jelenlét. A tüntetők feje fölött helikopterek keringtek, amelyekből röplapokat szórtak. Ezeken a hatóságok azt állították, hogy az Egyesült Államokban száműzetésben élő Rebíja Kadir ujgur vezető szította a zavargásokat.

A városban kedden kijárási tilalmat vezettek be. Hu Csin-tao kínai elnök hazautazott az olaszországi G8-csúcstalálkozóról a zavargások miatt. Az elmúlt évek legvéresebb kínai zavargásainak hátteréről bővebben itt olvashat.