Karadzic hiába emlegette állítólagos alkuját

Vágólapra másolva!
Elutasította a hágai Nemzetközi Törvényszék a délszláv háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic érvelését, amely szerint őt azért nem vonhatják felelősségre, mert egy amerikaiakkal kötött alku védi. A törvényszék szerint ha lenne is ilyen alku, az jogilag nem lenne kötelező.
Vágólapra másolva!

Radovan Karadzic az ellene folyó eljárásban hangoztatta, hogy 1996-ban mentességet ajánlott neki az Egyesült Államok főtárgyalója, Richard Holbrooke arra az esetre, ha felhagy a politizálással. Holbrooke többször nyilatkozott arról, hogy nem kötöttek ilyen egyezséget, és most a törvényszék is elutasította Karadzic érvelését. A hágai testület hozzátette, hogy ha volt is ilyen megállapodás, az nem jogi érvényű.

A törvényszék akkor is ítélkezik az egyik boszniai háborús főbűnösnek tekintett Karadzic ügyében, ha bizonyítást nyerne az egyezség léte - áll a hágai testület szerdán nyilvánosságra hozott határozatában. Karadzicot tavaly fogták el, 13 év bujkálás után. A hágai ügyészség 11 bűntettel, többek között népirtással, emberiség elleni és háborús bűnökkel vádolja.