Német EP-képviselő is bírálja a szlovák nyelvtörvényt

Vágólapra másolva!
Az európai értékekkel ellentétesnek minősítette a módosított szlovák nyelvtörvényt Michael Gahler német EP-kéviselő, aki szerint a szlovák vezetők politikailag még nem érkeztek meg Európába. Az új nyelvtörvény szerint akár ötezer eurós bírságot is ki lehet szabni arra, aki a nyilvános érintkezésben nem az államnyelvet használja.
Vágólapra másolva!

Nem felel meg az európai normáknak a módosított szlovák államnyelvtörvény - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Michael Gahler, az Európai Parlament külügyi bizottságának néppárti alelnöke. A német képviselő szerint a szlovák parlament által elfogadott jogszabály alkalmas arra, hogy kriminalizálja a kisebbségek nyelvhasználatát, és akár abszurd helyzetekhez is vezethet.

Gahler szerint pozsonyi szocialista-nacionalista kormány ismét bebizonyította, hogy valójában nem érdekelt az etnikai csoportok békés egymás mellett élésében, és nem követi az európai értékeket. "Fico miniszterelnök és koalíciós partnerei szellemileg és politikailag még nem érkeztek meg Európába" - fogalmazott Gahler, aki szerint az EU- tiszteletben kell tartania a nemzeti nyelveket, de teljesen anakronisztikus, ha egy kormány fenyegetéssel próbálja meg rákényszeríteni a saját polgárait az államnyelv használatára.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többek között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.