Zavargások voltak Franciaországban egy fiatal őrizetes halála miatt

Vágólapra másolva!
Autókat és szemeteskukákat gyújtottak fel dühös fiatalok szerda éjjel egy dél-franciaországi kisvárosban. Haragjukat egy rendőrségi őrizet alatt álló fiú tisztázatlan halála váltotta ki.
Vágólapra másolva!

Zavargások törtek ki szerda éjjel egy délkelet-franciaországi kisvárosban, miután egy helybéli fiatal tisztázatlan körülmények között meghalt rendőrségi őrizetben. 200 rohamrendőrt vezényeltek ki a Saint-Etienne-től tíz kilométerre délnyugatra elterülő Firminy központjába. Csütörtök hajnalig egy rendőrségi helikopter is a levegőben cirkált, miközben a randalírozó fiatalok 32 gépkocsit, valamint szemetes tartályokat gyújtottak föl, és feldúlták a helyi közösségi házat. Kilenc embert őrizetbe vettek.

Az váltotta ki a fiatalok dühét, hogy kedden kómába esett, majd meghalt egy helyi fiatal, Mohamed Benmouna, miután a rendőrség őrizetbe vette zsarolás kísérletének gyanújával. A hivatalos tájékoztatás szerint - amelynek a család nem sok hitelt ad - felakasztotta magát az ágybetétből kihúzott zsinórral.

Az ügyészség visszautasította a feltételezést, hogy rendőrségi túlkapás történt volna, ugyanakkor elismerte, hogy nem működött megfelelően a cellában elhelyezett kamera. A hatóságok boncolást rendeltek el, az ügyben vizsgálatot indított a rendőrséget felügyelő szerv, az IGPN.