Hazug CIA-ról vitáznak az amerikai kongresszusban

Vágólapra másolva!
Amerikai demokrata kongresszusi képviselők szerint számos alkalommal félrevezette a testületet a CIA az utóbbi években, és ezt a szervezet igazgatója is elismerte. A CIA szerint nem szok-suk félrevezetni a kongresszust.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen félrevezette az amerikai kongresszust a CIA, ismerte el Leon Panetta, az ügynökség igazgatója a kongresszus titkosszolgálati bizottságának hat demokrata tagja. A képviselők arról írnak egy Panettának címzett levélben, hogy az amerikai titkosszolgálat 2001 óta egészen a múlt hétig számos alkalommal hallgatott el akciókat a kongresszus tagjai elől, és vezette félre őket.

Egy másik, a bizottság elnöke által írt levélben az szerepel, hogy "egy feljegyzésből, amelyet a bizottság (Panettától) kapott 2009. június 24-én... arra következtetek, hogy ezt a testületet félrevezették, nem kapott teljes tájékoztatást, és (legalább egy alkalommal) hazudtak neki" - idézi a BBC.

A CIA szerint nem szokásuk félrevezetni a kongresszust.

Az utóbbi hónapokban sok vita folyt arról, hogy a kongresszusi vezetőknek mennyit árult el a CIA George W. Bush elnöksége idején a vitatott kínzásos kihallgatási technikákról. A republikánusok ugyanis azzal vádolták meg Nancy Pelosit, a kongresszus demokrata elnökét, hogy nem mondott igazat, amikor azt állította, nem tájékoztatták a vízbefojtásos kihallgatási módszer alkalmazásáról.

A republikánusok szerint a CIA-t most ért vádak valójában erről az ügyről akarják elterelni a figyelmet.

A kongresszusi demokraták jelenleg azon dolgoznak, hogy új szabályokat alkossanak arról, ki vonhatja vissza a bizalmas állami dokumentumok titkosítását. Azt szeretnék elérni, hogy az alsó és felsőház titkosszolgálati bizottságának elnökeié legyen ez a jog. Ezt azonban hevesen ellenzi Barack Obama kormánya, akik az elnök számára akarják fenntartani ezt a jogot.