Bugár elnök, Chmel alelnök az új szlovákiai pártban

Vágólapra másolva!
Bugár Bélát választották meg az új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most első elnökévé a Somorja melletti Csölösztőn szombaton rendezett alapító közgyűlés küldöttei.
Vágólapra másolva!

Bugár Bélának, a legnépszerűbb szlovákiai magyar politikusnak, aki korábban egy évtizeden keresztül a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt, a választáson nem volt ellenfele. Az elnökség 13 tagú, és a pártnak hat alelnöke lesz. Ezek egyike Rudolf Chmel, Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete, volt szlovák kulturális miniszter, neves szlovák hungarológus lett.

Az alapító közgyűlésen azonban csak három alelnököt választottak meg; a többit később, a párt struktúráinak kialakítása után.

A közgyűlés elfogadta a párt választási programjának alaptéziseit, amelyeket most vitára bocsátanak. Elfogadásukra a kora őszre tervezett programkonferencián kerül sor. A működési szabályzat szerint a pártban két platform - magyar és szlovák - fog működni, és döntéseit, határozatait a párt a két platform egyeztetése alapján fogadja majd el.

"Rendkívüli kemény időszak következik, hangyamunkát kell végeznünk, hogy kiépítsük a párt struktúráit, és indulni tudjunk a novemberi megyei választáson" - jelentette ki zárszavában Bugár. "Most fog eldőlni, hogy a Híd milyen erős pilléreken fog nyugodni, és milyen nagyságú párt lesz" - húzta alá a pártelnök.

A Híd-Most nyilatkozatban felszólította Ivan Gasparovic, szlovák államfőt, hogy ne írja alá a közelmúltban elfogadott szlovák államnyelvtörvényt, amely a párt szerint károsítja a szlovákiai magyarságot. "A nyilatkozatot az alapító közgyűlés összes szlovák küldötte is támogatta" - jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke a közgyűlés utáni sajtóértekezleten.

A szlovák államnyelvtörvény megsértésért akár 5000 eurós büntetés is kiszabható. A jogszabályt a szlovákiai magyarok elutasították, és feszültséget okozott a szlovák-magyar kapcsolatokban is. Bugár Béla megerősítette korábbi kijelentéseit, hogy a Híd az MKP-t nem tekinti ellenségének, és kész az együttműködésre. Szerinte ez közös magyar érdek.

Ugyanakkor kizártnak minősítette, hogy az új magyar párt a jövőben együttműködhetne a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) vagy a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (HZDS). "Nem lehet azonban kizárni a jövőbeni együttműködést az Irány-Szociáldemokrácia Párttal (Smer)" - szögezte le Bugár.

A Híd-Most pártot az MKP-ből kilépő parlamenti képviselők alapították, akik nem értettek egyet az MKP mai vezetőségének politizálásával.