Visszavágnak a sértett csehek Kanadának

Vágólapra másolva!
A kanadai vízumkényszerre válaszul Csehország bejelentette, hogy mostantól ők is vízumhoz kötik a kanadaiak Csehországba való beutazását. Kanada azután vezetett be korlátozást, hogy jelentősen megugrott a csehországi roma menedékkérők száma: míg azonban Kanadába minden cseh állampolgárnak vízum kell, a mostani döntés értelmében Csehország csak a diplomata és szolgálati útlevéllel érkezőktől követel vízumot.
Vágólapra másolva!

Csehország vízumkötelezettséget vezet be a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező kanadai állampolgárok számára - jelentette be kedden Jan Fischer miniszterelnök. A lépés válasz arra, hogy Kanada keddi hatállyal vízumkötelezettséget vezetett be az országba utazó összes cseh állampolgárral szemben.

Kanada a vízumkötelezettséget a csehországi állampolgárok növekvő számú menedékkérelmével indokolta. A prágai sajtó szerint a csehországi romák menekülnek Kanadába, mert hazájukban nem érzik magukat biztonságban.

Prága egyoldalúnak, hibásnak és helytelennek tartja a kanadai lépést, s válaszul konzultációra hazarendelte kanadai nagykövetét. A cseh kormány az Európai Bizottságtól is támogatást kért az ügyben. A cseh miniszterelnök egyúttal felszólította Kanadát, hogy a probléma rendezéséig tegye legalább azt lehetővé, hogy a kanadai vízumot Prágában lehessen átvenni, s ne kelljen a cseheknek ezért Bécsbe utazniuk.

Jan Kohout cseh külügyminiszter "előzmények nélkülinek" minősítette azt, ahogy Kanada az intézkedést bevezette. "Szövetséges és partnerországok nem így tárgyalnak egymással" - jelentette ki a miniszter.

A cseh kormány azért is háborodott fel, mert ők korábban már próbáltak tenni a kivándorlás visszaszorításáért. A kormány nemrég feladatul adta a belügyminiszternek, hogy a tárca erősítse meg a romák társadalmi integrációját elősegítő programokat, s foganatosítson hatékony intézkedéseket a szélsőséges nézetek terjedése ellen. Emellett többször is figyelmeztették Kanadát, hogy a menedékkérelmek elbírálásának nagyvonalú jogi és szociális kerete alkalmat ad a visszaélésekre. "Sajnos felvetéseinket nem vették komolyan" - jelentette ki Jan Fischer.

Kanada a cseh vízumkényszer kapcsán korábban megvizsgálta a cseh romák helyzetét, és arra jutott, hogy nem könnyű a cseh romáknak, de mégse indokolt, hogy több cseh menekült legyen Kanadában, mint afgán. A romák Kanadába utaztatása mögött a kanadaiak üzleti érdekeket is sejtettek, noha erre nincs bizonyíték (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

Kanada először a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává; miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai ország 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárok számára. Az intézkedést 2007 őszén oldották fel, a kanadai vízummentesség a csehek számára tehát kevesebb mint 2 évig tartott.