Jackson orvosai és ismerősei is vádlottak lehetnek

Vágólapra másolva!
Akár emberölés miatt is vádat emelhetnek Michael Jackson valamelyik orvosa ellen - írja az amerikai Time magazin, amelynek a rendőrség megerősítette, hogy vizsgálják az orvosok felelősségét a sztár halálában. Emberölés viszont csak akkor lehet a vád, ha bebizonyosodik, a popsztár azért halt meg, mert túladagolta magát az általuk felírt gyógyszerrel. Ebben az esetben azokat az ismerőseit is felelősségre vonhatják, akik receptköteles gyógyszerhez segítették.
Vágólapra másolva!

Michael Jackson orvosainak felelősségét is vizsgálja a Los Angeles-i rendőrség a popzenész június 25-én bekövetkezett halálában - írja az amerikai Time magazin. A nyomozók Jackson számos orvosát kihallgatták, hogy kiderítsék, volt-e közük az énekes halálához azoknak a csak receptre kapható gyógyszereknek, amelyeket rendszeresen ők írtak fel számára. A toxikológusok vizsgálatain alapuló, a halál okát megállapító halottkémi jelentés fogja eldönteni a kérdést, hogy "gyilkossággal van dolgunk vagy véletlen túladagolásról van szó" - mondta a lapnak William Bratton, Los Angeles-i rendőrfőnök.

Több részletet sem ő, sem az ügyet felügyelő kaliforniai főügyészség, de a drogügyi hatóság, a DEA sem árult el a vizsgálatról. A Time azonban úgy tudja, hogy a nyomozás fókuszában azok az orvosok állnak, akik az elmúlt években kezelték Jacksont.

A TMZ internetes pletykaoldal szerint a zenész feltehetően egy Diprivan nevű, erős, általában sebészeti beavatkozásoknál alkalmazott altatót kapott, mielőtt leállt volna a légzése. A szer, amelyet általában vénába adnak, könnyen okozhat légzésleállást. Zeev Kain, a kaliforniai egyetem professzora szerint a szert eleve légzésbénításra találták ki, ezzel altatják ezzel a műtét előtt állókat. Ha valóban ez okozta a halálát, akkor "sokan nagy bajban lesznek", mivel az altatás összes kockázatának kitették - mondta a Time-nak. Kis mennyiségben ugyanakkor eufóriát is okozhat a szer Kain szerint.

A lap szerint a legsúlyosabb esetben, ha valóban gyógyszer-túladagolás okozta Jackson halálát, bűnös gondatlanságból elkövetett emberölés lehet a vád, amiért a helyi törvények szerint 2-4 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. Azok az orvosok, akik különösebb indok nélkül írtak fel receptköteles gyógyszereket, kisebb súlyú bűncselekmények miatt kerülhetnek vádlottak padjára - mondta a lapnak Jean Rosenbluth volt ügyész. A jogász szerint még azokat is megvádolhatják a zenész ismerősei körül, akik nem voltak orvosok, de valamilyen módon hozzásegítették Jacksont a receptköteles szerek megszerzéséhez, akár csak azzal is, hogy a saját nevükre íratták fel.

Rosenbluth a 2007-ben gyógyszer-túladagolásban elhunyt Anna Nicole Smith halálnak ügyét hozta fel példaként, ahol nem csak orvosai, de élettársa, Howard K. Stern ellen is eljárás indult receptköteles gyógyszerrel való visszaélés miatt.