Megszólalt Irán legfőbb vezetőjének riválisa

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését követelte az általa tartott imán Ali Akbar Rafszandzsani, egykori iráni elnök, aki először szólalt meg nyilvánosan a június 12-i vitatott elnökválasztás óta. A pénteki ima idején tartott ellenzéki tüntetést a rendőrök könnygázzal oszlatták fel.
Vágólapra másolva!

Ellenzéki tüntetők gyűltek össze pénteken a Teheráni Egyetemnél, ahol Ali Akbar Rafszandzsani, egykori iráni elnök mondott imát. A tüntetőket a rendőrség könnygázzal feloszlatta, Rafszandzsani azonban elmondta az ország vezetésével szemben kritikus beszédét.

A BBC tudósítója által Irán egyik legbefolyásosabb embereként jellemzett Rafszandzsani felszólított a júniusi ellenzéki tüntetések során őrizetbe vett emberek szabadon engedésére és közölte, hogy sok iráninak továbbra is kétségei vannak az elnökválasztás tisztaságával kapcsolatban.

A június 12-i szavazáson a hivatalos eredmények szerint a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadenizsad nyert, az ellenzék szerint azonban csalás történt, és valójában Mir Hoszein Múszavi kapta a legtöbb voksot. A pénteki imán jelen volt Múszavi is - írta a BBC sajtójelentésekre hivatkozva.

Rafszandzsani kijelentései arra utalnak, hogy nem ért véget a hatalmi harc az utcai tömegtüntetések vérbefojtásával. Az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah nyilvánosan kiállt Ahmadenizsad mellett, de a pénteki ima jelezte, hogy nem sikerült elhallgattatnia az ellenzéki hangokat.