Sarkozy hivatala rendelt független felméréseket

Vágólapra másolva!
Felháborodást keltett Franciaországban pénteken az a hivatalos jelentés, amely szerint Nicolas Sarkozy államfő hivatala fizetett olyan közvélemény-kutatásokért, amelyeket utána független felmérésként publikáltak. A számvevőszék szerint több mint 40 ezer eurót fizettek tavaly politikai felmérésekért.
Vágólapra másolva!

A francia számvevőszék által készített jelentés szerint több mint 40 ezer eurót költött a francia elnöki hivatal a múlt évben 35 politikai felmérésre, amelyek közül 15 független elemzésként jelnet meg a médiában. A számvevőszék kiemelten foglalkozott a rendszeres felméréseket végző Opinion Way nevű intézet vizsgálataival, amelyek a kormánypárti Le Figaro-ban jelentek meg, és a LCI 24-hour nevű hírtévével, amelynek többségi tulajdonosa Sarkozy szövetségese és barátja, Martin Bouygues.

A számvevőszék szerint a cél az volt, hogy rámutassanak a pénzpazarlásra az Elysee-palota által irányított felméréseknél. A jelentés hatására a Le Figaro belső lapfigyelői, a Societe des Redacteurs, felszólították az újság vezetőit, hogy azonnali hatállyal állítsák le az Opinion Way intézet felméréseinek közlését, mivel szerintük egyértelművé, hogy az államfői hivatal manipulálta ezeket a közvélemény-kutatásokat.

Az ellenzéki szocialisták helyettes vezetője pénteken felszólította az elnöki hivatalt, hogy tegye közzé azt a 15 felmérést, amiért fizettek, és amelyek egyes médiumokban megjelentek. "Mostantól a franciák tudni fogják, hogy amikor bemutatják nekik az Opinion Way valamelyik felmérését, akkor azt Nicolas Sarkozy fizette" - közölte Delphine Batho.

A francia számvevőszék jelentése szerint az elnöki hivatal csaknem 400 ezer eurót fizetett egy tanácsadó cégnek, hogy vegyen részt bizonyos közvélemény-kutatásokban. Az Elysee-palota szerint már megváltoztatták a szerződést ezzel a tanácsadó céggel, és 2009 márciusától limitálták az összeget, amelyet az államfő imázsának alakulásáról készülő tanulmányokért fizetnek.