Három bombamerénylet történt Jakartában

Vágólapra másolva!
Két luxushotelben robbantak pokolgépek pénteken Jakartában, Indonézia fővárosában, és később egy harmadik robbanás is történt a város északi részén. A Ritz-Carlton és a Marriott Hotelben összesen nyolc ember halt meg, köztük külföldiek. A harmadik bomba két embert ölt meg. A sérültek száma meghaladja az ötvenet.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb nyolc ember, köztük külföldiek is meghaltak amikor néhány perc eltéréssel öngyilkos merénylők robbantották fel magukat két jakartai luxushotelben helyi idő szerint reggel fél 8-kor (közép-európai idő szerint hajnali fél 2-kor) - közölte helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva a BBC. A robbanások a Ritz-Carlton és a Marriott Hotelben történetek, több mint 50 ember megsérült.

Az áldozatok közül hatan a Marriott Hotelben vesztették életüket, ahol a rendőrség szerint a reggeli miatt zsúfolt kávézó közelében robbant a bomba. Az áldozatok egyike új-zélandi állampolgár, aki a Reuters szerint a Holcim cementgyár helyi leányvállalatát vezette Indonéziában. A Marriott Hotelt átvizsgáló rendőrök később a szálloda egyik szobájában egy fel nem robbant pokolgépet is találtak és hatástalanítottak. Ebből arra következtetnek, hogy legalább az egyik támadó a hotelben lakott.

Forrás: AFP
A Ritz-Carlton szálloda vendégei és személyzete a hotel előtt várakoznak. További képekért kattintson!

Néhány órával később egy harmadik robbanás is történt Jakarta északi részén, egy bevásárlóközpont közelében. Egy rendőrtiszt az AFP hírügynökségnek azt mondta, autóba rejtett pokolgép robbant fel, és megölt két embert. Korábbi jelentések még nem bombáról szóltak, hanem arról, hogy az autó akkumlátora robbant fel.

Nincsenek magyar áldozatok

Juhász Attila, a jakartai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség információi szerint nincsenek magyar állampolgárok sem a halottak, sem a sebesültek között, bár a hatóságok még nem közöltek hivatalos adatokat.

Mindkét szálloda közel van a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik. A magyar nagykövetség légvonalban körülbelül 800 méterre van a két szállodától, amelyek egymással szemben találhatók.

A diplomata szerint a hatóságok lezárták a környéket, a szállodákat nem lehet megközelíteni, a környéken nagy tömeg gyűlt össze. Nagy a felfordulás, rendőrautók, tűzoltók, rohamkocsik jönnek-mennek a követség előtti utcában - mondta Juhász.

Nem vállalta senki

A robbantások háttere, felelőse egyelőre nem ismert. A Marriott szálló 2003 augusztusában is robbantás célpontja volt, akkor 14 ember vesztette életét. Az akkori merényletért feltételezések szerint a Dzsemáa Iszlámija nevű terrorszervezet volt a felelős. Jakartában azonban 2004 óta nem volt hasonló merénylet , így az Indonéziára már nem tekintettek terrorizmustól fenyegetett területként.

Indonézia mintegy 235 millió lakójával a világ negyedik legnépesebb állama. A lakosság több mint 85 százaléka muszlim, így Indonézia számít a Föld legnagyobb iszlám országának (az iszlám itt ugyanakkor nem államvallás, szemben például a listán második és harmadik Pakisztánnal és Bangladessel). Az országban májusban tartottak parlamenti választásokat, július 8-án pedig elnökválasztást, melyet az eddig is hivatalban levő Susilo Bambang Yudhoyono (becenevén SBY) nyert 60 százalékos támogatottsággal.