Felszállás közben zuhant le egy helikopter Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább 16 ember meghalt a legnagyobb afganisztáni NATO-légibázison, amikor felszállás közben lezuhant egy civil helikopter. Az áldozatok nemzetisége egyelőre nem ismert. Az amerikaiak szerint a helikopter nem támadás miatt zuhant le.
Vágólapra másolva!

Felszállás közben lezuhant egy polgári helikopter vasárnap Dél-Afganisztánban, a katasztrófában legalább 16 ember meghalt - írja a BBC. A baleset a NATO legnagyobb légi támaszpontján, Kandahárban történt.

A gépen 3 fős személyzet és 17 utas tartózkodott, az első jelentések szerint a személyzetet és két utast szállítottak kórházba, a többiek már a helyszínen meghaltak. Az áldozatok nemzetisége egyelőre nem ismert. Sam Truelove NATO-szóvivő az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy az összes áldozat civil, és a baleset nem érintett NATO-katonákat. A sérültek állapotáról egyelőre semmit nem tudni - tette hozzá.

Az orosz légügyi hatóság szerint a gép egy MI-8-as típusú orosz helikopter volt. Az orosz Interfax hírügynökségnek a légügyi hatóság szóvivője azt mondta, hogy a helikopter az orosz Vertikal-T légitársaság tulajdonában állt. A Vertical-T korábban Németországban, Kelet-Timorban, Cipruson, Jemenben és Görögországban is vállalt megbízásokat, helikopterei jelenleg az ENSZ megbízásából hajtanak végre küldetéseket Afganisztánban és több más helyen, köztük Kongóban, Szudánban és Pakisztánban is - írja a BBC.

Chrsitine Sidenstricker amerikai katonai szóvivő azt mondta, nincs jele annak, hogy a felkelők rálőttek volna a gépre. A helyi nemzetközi biztonsági erők közleménye annyit közölt, hogy "egy civil szerződésű helikopter felszállás közben lezuhant a kandahári repülőtéren". A közlemény szerint a baleset oka egyelőre nem ismert, de "az ellenséges akció kizárt".

Közben szintén vasárnap egy másik helikopter, az amerikai hadsereg járműve a kelet-afganisztáni Kunar tartományban kényszerleszállást hajtott végre. A gép személyzetét kórházba szállították.

Egy héten belül ez volt a második helikopterbaleset Afganisztánban, kedden Helmand tartományban hat ukrán civil vesztette életét, amikor egy helikopter lezuhant egy katonai támaszpont mellett. Akkor a helyiek azt állították, hogy a helikoptert lelőtték. Július elején két kanadai és egy brit katona halt meg egy helikopter balesetében az afganisztáni Zabul tartományban.