Fél évet csúszik a Guantánamo-jelentés

Vágólapra másolva!
Hónapokat csúszik a megbízott két bizottság a Guantánamóról szóló jelentéseikkel. A fogolytábort Barack Obama amerikai elnök 2010-ig szeretné bezárni, ez a csúszás azonban állítólag nem veszélyezteti a határidőt.
Vágólapra másolva!

Késve nyújtják be jelentésüket azokat a munkacsoportok, amelyek a guantánamói fogolytábor bezárásával kapcsolatos jelentéseket készítik - közölték magas rangú amerikai kormányilletékesek. A terrorizmussal gyanúsított személyek fogvatartására és kihallgatására vonatkozó ajánlatok kidolgozása a feladatuk, még maga Barack Obama amerikai elnök bízta meg őket ezzel.

A fogvatartással kapcsolatos ajánlásokat kidolgozó munkacsoport féléves, a kihallgatási szabályokat kidolgozó testület pedig két hónapos haladékot kért - közölték helyi idő szerint hétfőn újságírókkal a nevük elhallgatását kérő illetékesek.

A guantánamói fogolytábor 2010. januári bezárását elrendelő Barack Obama rendeletével létrehozott bizottságnak kedden kellett volna benyújtani a jelentését. A védelmi és igazságügyi minisztérium, a szövetségi rendőrség és a hírszerzés képviselői alkotják a két bizottságot.

A kormányilletékesek szerint a halasztásra a kérdések alapos tanulmányozása és nemzetbiztonsági jelentőségük miatt van szükség. A halasztás miatt nem késik a börtön jövő januárra tervezett bezárása - állítják. A kongresszus szeptemberig adott határidőt az Obama-kormánynak, hogy benyújtsa a kubai haditengerészeti támaszponton lévő börtön bezárására vonatkozó tervet.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után megnyitott, nemzetközi bírálatot kiváltó börtönben jelenleg közel 230 foglyot őriznek.